Животновъдите в Ямболско продължават да търпят загуби, предаде БНР. Втори проби за чума бяха взети от стадото на Николай Димов, в което има 500 овце.

"Трети, ако трябва, пак да вземат и да се приключва. Каквото и да се случи, да го знаем поне. Не може да седим под напрежение така - месец, два. Тези животни искат приготвяне за зимата - бали, фуражи...", обясни Димов.

Вземат проби за чума по животните в Ямболско

Вземат проби за чума по животните в Ямболско

Населените места попадат в 20-километровата зона около огнището на заболяването в областта

По думите му стана ясно, че животновъдите търпят сериозни загуби заради забраната за продажба на мляко. "Някъде над 15 тона мляко съм изгубил. На хората го раздавах и го хвърлях", посочи той.

Друг животновъд също чака повторното взимане на проби. Животните на Георги Гочев са на оборен режим от дни. "Досега 300 бали са изяли. Как няма да ни изнервят? И по 40 килограма фураж на ден изяждат...", ядоса се той.

Съмнения за чума по овцете и в Благоевградско
Обновена

Съмнения за чума по овцете и в Благоевградско

Има забрана за излизане и паша

Към момента се взимат втори проби за чума от дребните преживни животни в Ямболско. По-късно ветеринарите ще влязат в стадото, за което има съмнение, че има заразени животни. Собствениците на стадото обаче отказват да допуснат специалистите до животните.

Припомняме, още на 30 юли започна повторното взимане на проби в Ямболска област. Общо в 36 населени места ветеринарите проверяват за наличие на чума.