ВАС е потвърдил незаконността на комплекса „Златна перла" край Варвара, съобщават от коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

Делата са по повод жалби на фирмата строител "Краш 2000" срещу решенията на РНДСК - Бургас за отмяна на 10-те строителните разрешителни на комплекс „Златна Перла", издадени от община Царево.

Мотивите на последните решения на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и следователно могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, т.е. районните Дирекции за национален строителен контрол.

Съгласно Закона за устройство на територията ново строително разрешение не може да се издаде, докато съществуващите в обекта незаконни постройки не бъдат премахнати или "озаконени". Самият ЗУТ обаче не предвижда процедура за озаконяване.

Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора, коментират еколозите.

Припомняме, че през 2006 г. общината заедно с доказания нарушител на закона „Краш 2000" обжалваха заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.