Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която следи хода на знаковите дела за злоупотреби и корупция, вече е готова с основните причини за бавното правораздаване.

Това съобщи Пламен Стоилов, член на ВСС, цитиран от БНР. Той уточни, че до момента са проверени 16 от тези дела.

По думите му основният фактор за забавяне на делата е широко практикуваната злоупотребата с право на защита. Според Стоилов сега действащият НПК дава възможност на подсъдимия да бави до безкрайност хода на съдебното следствие, като често се стига до пълното му блокиране.

В тази връзка Стоилов уточни, че е изготвено конкретно предложение за промяна в Закона, чрез която един защитник на подсъдим да има право на не повече от три пъти да се позове на служебна ангажираност и да иска отлагане на делото.

Според него законодателството в България по отношение на наказателните дела е твърде либерално. Това от своя страна води и до както той сам се изрази „наглостта" на знакови лица от криминалния контингент.

 По повод предложението на министъра на правосъдието новите ръководители в съдебната система и заместниците им да бъдат избирани с явно гласуване, Стоилов коментира, че това ще повлияе на свободата на волята им.

 Още повече, по негово мнение, така ще се създаде възможност на политическата класа във всеки един момент да контролира дейността на членовете на ВСС.