Знанието ще ви направи независими, щастливи и свободни. А свободата е най-силното оръжие – използвайте го.
С тези думи министърът на правосъдието Екатерина Захариева се обърна към 64-те ученички в Сливенския затвор. Шест от ученичките ще се обучават в първи клас.

Според данните на Министерство на правосъдието 23% от лишените в Сливенския затвор са абсолютно неграмотни. В мъжките затвори процентът на неграмотност е дори повече, а хората с полувисше и висше образование са под 10%.

Министър Захариева уточни, че се прави всичко възможно за осигуряване на заетост и професионална квалификация.
Затворът предлага образование дори за жените, които имат престой зад решетките по-кратък от една учебна година.

Създадени са и седем професионални обучения за професионална квалификация по шест професии: озеленител и цветар, помощник в строителството, работник в заведения за хранене, фризьор, специалист по текстообработка и ръчно тъкачество.

От общо 7243 затворници, 1431 са включени в учебната дейност за 2016/2017 г. Записани в първи клас са 222-ма лишени от свобода. На територията на всички 12 затвори и Поправителния дом в Бойчиновци има разкрити училища или филиали към тях.

За пръв път тази година ще отвори врати и училище към затвора в Пловдив, което ще бъде филиал към училището в София. Най-старото училище в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е към затвора в Ловеч, което през 2016 г. навърши 60 години. 

Министър Захариева инспектира и как върви основният ремонт на корпуса на затвора, при който във всяка килия ще има санитарен възел. Строителните дейности се финансират с 1,1 млн. лв. от държавния бюджет.

От Министерство на правосъдието съобщават още, че учебната година в затвора в Ловеч е била открита от заместник-министър Красимира Филипова, която е пожелала на добър час на 167 ученици, 6-ма от които са в първи клас.

Училището към затвора в Ловеч, което има разкрити филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, като паралелно с това може придобие професионална квалификация за шлосер и монтажник на ВиК инсталации.