По покана на съпругата на президента на Федерална република Германия Ева Луизе Кьолер, Зорка Първанова ще присъства в Берлин на връчването на награда за научни изследвания в областта на редките заболявания.

Съпругата на германския президент е патрон на наградата и покровител на германския Алианс за хронични редки заболявания.

Научноизследователската награда е учредена от Фондация "Ева Луизе и Хорст Кьолер" в сътрудничество с Алианса за хронични редки заболявания и ще бъде връчена за първи път тази година.
Церемонията ще се състои на 29 февруари - международният ден на редките заболявания.

Целта на наградата е да се даде тласък в развитието на научните изследвания на редките заболявания.

По време на официалното посещение на президента на Федерална република Германия в нашата страна през юли миналата година г-жа Първанова и г-жа Кьолер откриха в Пловдив Информационен център за редки болести, който се намира в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Георги" и е първият по рода си в Източна Европа.

Създаването на центъра е проект на Българската асоциация за промоция на образование и наука. Той поставя България сред първите европейски страни, които работят активно в тази специфична сфера на здравеопазването, каза при откриването му г-жа Зорка Първанова.