Кондиционният треньор на ЦСКА Кирил Динчев сега е с още по-важна роля в клуба. По време на извънредното положение в страната и липсата на нормални тренировки, той помага на играчите да са в оптимална форма по време на домашни занимания. Динчев е бивш футболист на "армейците". С отбора спечели Купата на България през 2016-а година. Той се съгласи да даде инетрвю за читателите на ТОПСПОРТ.

Как протича един твой работен ден в извънредно положение?

- Ситуацията е такава, че сме доста ограничени във възможностите си да тренираме. Всеки се подготвя у дома. Но и тези програми са ограничени като разнообразие на упражненията. Затворени са паркове и планини, а при нас тичането е в основата. Работната ни среда е коренно променена, но трябва да се справим с това положение. На всички футболисти са раздадени програми за подготовка. Разделени са на групи спрямо нуждите. На са различни за всеки един от отбора, 25 човека са.

Какви са упражненията в момента?

- За стабилизация, сила и мускулен тонус. С колела и пътеки, кардио. Виждате, че се публикуват съобщения от БФС. Обещано е отборите да имаме поне две-три седмици за тренировки преди първия мач след подновяването на сезона. Сега важното е играчите да бъдат в добра физическа форма.

Кой изготвя хранителния режим?

- Аз. Има специфика. Естествено, специален е за тези, които имат леки проблеми с килограмите. Хранителният режим също е много важен.

Снимка 462759

Източник: CSKA.bg

ЦСКА е добре кондиционно през този сезон. Това се видя в много мачове. Сещам се за два - срещу Осиек в Хърватия, когато се стигна до дузпи и срещу Левски, когато отборът губеше с 0:2, но стигна до равенството през второто полувреме. Ти каква оценка си даваш?

- Благодаря за твоята оценка, но това не е само заради мен. Имаме си програма, всичко е дълъг процес и екипна работа. Да, моята е специфична, но всеки един човек от щаба ни работи здраво и допринася за състоянието на отбора.

Преди време в ЦСКА имаше кондиционен треньор от Македония, млад като теб - Иван Йовановски. Хит бяха едни криви топки, с които тренираха играчите. Ти разчиташ ли на подобни методи?

- Да, трябва да има разнообразяване на упражненията. Да повлияеш положително на психиката на футболистите, да има нагласа и интерес от тяхна страна. Защото, колкото и голям професионалист да си, ако всеки ден е едно и също, трудно ще се влагаш на 100%. Не може без разнообразие на упражненията.

Беше на стаж в различни страни и клубове. Къде научи най-много?

- Започнах обучението си в САЩ. Там залагат много на физиката, на силата. В Америка получих сертификат за всякакви спортове, за индивидуални. Когато става въпрос за отборните - футбол, волейбол, баскетбол, Барселона е мястото. За превенция от контузии... Най-впечатлен съм от видяното в Барса. Голям опит за мен, много ползотворно време, определено.

Снимка 462758

Източник: CSKA.bg

Какъв птоцент от мачовете се печелят заради добра физическа подготовка?

- Особено в последните 10 години, отбори от цял свят с по-малки възможности и бюджет, без звезди, разчитат основно на физиката и така постигат успех в различните турнири. Всички знаем колко е важно за един футболист да е добре подготвен в това отношение. Ние си водим статистика. ЦСКА е спечелил 70% от мачовете си през второто полувреме. Това е показателно. Трябва футболистите да са добре физически и в кондиция до края на мача.

Бил си и от двете страни. Кое е по-трудно - да бъдеш футболист или да работиш с футболисти?

- Моята кариера на терена не беше кой знае колко успешна, да не говоря за велика. Сега се чувствам по-щастлив, като треньор.

Какъв треньор и човек е Милош Крушчич?

- Много добър човек и изключителен работохолик. Много обича професията си и работи с огромно желание, всеки ден. Радвам се, че мога да работя с него.

Снимка 375170

Източник: CSKA.bg

В крайна сметка, тренирахте ли на Панчарево по време на извънредно положекие?

- Не знам как от нищото изведнъш пак се започна с тези "шок" новини, и то във време без футбол. ЦСКА излезе с официално обръщение в сайта на клуба, видяхте и какво показа проверка на РЗИ. Стари кадри... Някои медии трябва да си пълнят страниците. Но защо по такъв начин? Колко благотворителни инициативи сме правили от клуба. На тях не се обръща толкова голямо внимание. Търсят се скандали. Не го разбирам. Нямам думи и за този човек, който се е крил в храстите на Панчарево, за да направи тези папарашки кадри. Не знам колко са стари, но да се чуди човек защо го е направил тогава.

Какво помниш от сезона на ЦСКА във "В" група, когато играеше на терена?

- Помня всичко - всеки мач. Спечелването на Купата на България е връх и в моята кариера. Целият сезон започна и завърши с еуфория. Тя се засили най-много, когато победихме с 2:0 Берое в Стара Загора, по време на първия полуфинал. В реванша стадионът ни беше препълнен. Финалът с Монтана пък е най-посетеният мач между два български тима през този век. Този сезон е незабравим спомен. На финала трибуните бяха почти пълни още на загрявката. Феновете ни дадоха сила и са с голяма заслуга за успеха.

Къде е медалът ти от финала за Купата?

- На бюрото ми у дома, до лаптопа. Така го виждам всеки ден. Пазя си и екипа от последния мач във "В" група, който беше срещу Миньор (Перник) на стадион "Славия".

Снимка 240308

Източник: LAP.bg

Кога ЦСКА ще спечели отново трофей?

- Желанието на всички в клуба е това да се случи още през този сезон. Ясно е, че Купата е голямата ни цел. Не се знае какво ще се случи с шампионата, дали няма да се изиграят само оставащите два кръга от редовния сезон. Стремим се към нов финал за Купата и нов триумф там.

Снимка 475631

Източник: Никола Кирилов/fccska.com/cska.bg

За финал - какво ще посъветваш хората, за да бъдат в добро физическо състояние по време на извънредното положение?

-  Да са активни, всеки ден да тренират, дори и с най-простите упражнения - като лицеви опори и коремни преси. Още по-добре, ако имат колела или пътеки. Трябва да се движим и да тренираме. За да сме здрави. Пожелавам на всички именно това - здраве. Да минем през това тежко положение.

И да гледаме възможно най-скоро футбол...

- Дай Боже! Липсва на всички нас!

С Кирил Динчев Академия ЦСКА е на прав път

С Кирил Динчев Академия ЦСКА е на прав път

Кондиционният треньор на "армейците" се доказа през есента