ЦСКА финализира първия си летен трансфер. Шотландецът Антъни Уот подписа с "армейците" за 3 години. В Борисовата градина си осигуриха услугите на 25-годишен нападател с любопитна визитка. Тони, както го наричат всички, идва като свободен агент, след като не продължи 1-годишния си договор със Сейнт Джонстън.

Това ли е чаканият класен голмайстор, който ще подсили "червените" за европоход в Лига Европа? Или пък британецът ще остане в миманса, а след няколко години малцина ще си спомнят името му. Предстои да разберем.

НАЧАЛОТО

Тони Уот отбеляза трансфера си в ЦСКА с думите: "Развълнуван съм за новата страница от историята ми, нямам търпение вече да започна". Явно футболистът е получил много негативни съобщения, защото няколко часа по-късно пише - "Уау, бях забравил колко негативен е Туитър. Можех да напусна и по-рано Сейнт Джонстън, но бях напълно отдаден. Време е за почивка от тази социална мрежа".

Много шотландски привърженици пък желаят на Тони успехи в "новото му приключение", а някои дори изтъкват евтината цена на бирата у нас... Дано кондиционните треньори на "червените" не забележат тези съобщения.

МАГИЧЕСКИЯТ МИГ

Най-запомнящият се момент в кариерата му остава гола във вратата на Барселона. Уот се възползва от нескопосана изява на Шави, а след това завърши перфектно при победата с 2:1 през 2012 година. Тогава каталунците имаха смазващо предимство при владението на топката, но в крайна сметка си тръгнаха с празни ръце от Глазгоу.

Снимка 425608

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Това допълнително привлече вниманието към младока, който вкара 2 гола за 5 минути при дебюта си с фланелката на Селтик. Това се случи на 22 април 2012 при гостуването на Мъдъруел. Манията по Уот увлече дори тайландски деца, които му посветиха своя версия на "We Don"t Need No Education" (Pink Floyd). Феновете на "детелините" дълго време пяха:

"Барселона не можа да спре Тони Уот.

Хей, Тони, вкарай още един гол!"

СПАДЪТ ВЪВ ФОРМАТА

Британският гранд привлече звездни нападатели и за таланта щеше да е много трудно да се конкурира с тях. След престой под наем в белгийския Лиерс кариерата на Уот тръгва стремглаво надолу. ЦСКА е 11-ят клуб за шотландеца. До сега не се е подвизавал отвъд Великобритания и Белгия.

В последните 3 години не може да се похвали с много отбелязани голове и ще се опита отново да докаже уменията си в София. През 2012 светът беше в краката му, а 24 месеца по-късно легенда на Селтик го заклеймява: "След десетилетие този ще кара автобус". Оттогава насам ефективността му пред противниковата врата е трагична.

Снимка 423824

Източник: ВВС

При престоя си в Англия Тони дава няколко арогантни интервюта, в които личат фрази подобни на тази - "Стилът, играта, финансите, Англия е по-добра. Защо бих се върнал в Шотландия, когато мога да играя тук". След време се оказва, че паметта му е къса.

КРИТИКИ

Мнозина критикуват Уот за поведението му на терена и извън него. Още в Лиерс проплакват от своеволията на младока. Помощник-треньорът на Шотландия (2013-2017) - Скот МакГий, забелязва някои тревожни детайли:

"Той е едно от тези момчета, които не са в добра спортна форма. Не тренира достатъчно. Ако го накараш да се труди здраво, ще се представя по-добре в мачовете... Бях говорил с Нийл Ленън за него. В даден момент си мислих "не му давай да припарва до футбола". Трябва да му се зададат някакви стандарти, които да покрие", заявява специалистът. Тони Уот е повикан в националния отбор за контролата с Чехия през 2016 година, защото няколко от титулярните нападатели са контузени.

В Блекбърн и Хартс стрелецът също е обвиняван, че "не се поти достатъчно на терена". В Чарлтън пък отбелязват, че не играе с желание.

СРАВНЕНИЯ С КИЛИАН ШЕРИДЪН

През 2010 година на "Армията" акостира ирландски нападател от Селтик. Звучи познато, нали? И той за последно бе играл в Сейнт Джонстън - под наем от "детелините". Уви, у нас Шеридън се оказа голяма издънка.

Навярно той счупи рекорда за най-много засади в един мач. Брадатият нападател просто не бе научен да се изтегля навреме.

След неубедителен престой напусна Борисовата градина, а по-късно се изказа много остро по адрес на клуба, а и към страната ни:

Снимка 423825

Източник: ВВС

"Беше трудно да се свикне. Това беше един от най-големите културни шокове за мен. После уволниха и треньора, който разчиташе на мен. Когато дойде новият, никога не се появих в игра. Докато играех редовно, някак понасях живота там. Но после, когато не се появявах на терена, намразих всичко в България".

В момента се подвизава в Нова Зеландия. И той смени много отбори за отрицателно време, но записа приличен сезон в Омония.

Тони Уот ще се надява да не се превърне в новия Шеридън. Британците трудно успяват да се наложат у нас. Чепатият им нрав и подценяването на тренировъчния процес ги закотвя на пейката. Предстои да разберем дали футболистът с 32-ри номер може да помогне за така бленуваната 32-ра титла.

ЦСКА взе нападателя Тони Уот за три години

ЦСКА взе нападателя Тони Уот за три години

Вижте подробности