Над 20 000 са събраните подписи в подкрепа на театър „Сълза и смях" в интернет.

Това заяви директорът на Венцислав Кисьов на фона на тъжната атмосфера в салона, където бе дадена пресконференция по повод спора за наема между театъра и читалище „Славянска беседа".

Припомняме, миналата седмица в публичното пространство бе изнесен спора между читалището и театъра, след като от „Славянска беседа" искат годишен наем от 360 хиляди лева. Ултиматумът бе поставен до 10 януари.

Театър „Сълза и смях" ще трябва да се премести от сградата си на ул."Г.С. Раковски" в столицата, ако не сключи договор с ръководството на читалище „Славянска беседа".

Директорът обясни подробно цялата сага, започнала преди 11 години. Кисьов уточни, че на сцената на театър „Сълза и смях" играят общо 6 частни трупи и 110 актьори от София и провинцията.

Във връзка с това Христо Мутафчиев попита какво ще се случи с всички тези хора и какво ще стане с билетите на публиката. Мутафчиев определи проблема като „културна политика на българското правителство".

"За Министерство на културата цялата ситуация може да се нарече „опит за атентат на българката култура", заяви от своя страна зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев.

„Ние бяхме изключително изненадани, че читалището отправи ултиматум към театъра и Министерство на културата с една непосилна сума. С това си искане за такъв непосилен наем, читалището нарушава изконни принципи, заяви заместник-министърът.

Той изрази надежда да се постигне справедливо споразумение, а не да се търсят резервни и спасителни мерки за преместване на сцената в друга сграда. По думите му от 1966 година досега държава и Министерство на културата са направили значителни инвестиции в сградата.

В продължение на години читалище Славянска беседа също е получавало субсидии, заяви Дерелиев предвид, по думите му „необяснимото и алчно поведение на читалището".

Представителите на театъра са категорични, че спорът не бива да се превръща между читалище и театър, а проблемът трябва да бъде решен чрез законодателни промени. Това според тях е правилната стъпка, която трябва да възпре бизнес интересите срещу интересите на нацията.

На въпрос какво ще прави театърът оттук нататък директорът Кисьов заяви: „Театърът не може да прави нищо друго, освен да посреща публика".
Той уточни, че до този момент не са получавали документ, в който да пише: „Напуснете".