3 млн. лева са необходими за цялостното завършване на Перперикон. През последните години средствата за планови разкопки драстично са намалели. Това стана ясно на пресконференция на проф. Николай Овчаров.

За миналата година  в разкопки са били вложени около 500 000 лева. Извън тези средства е имало още 150 000 лева за Перперикон. За разкопките в Созопол пък са били отделени стотици хиляди левове.

Тази година обаче има пълна неяснота относно средствата за тези планови разкопки. Проф. Овчаров похвали Министерството на културата за това, че се бори за увеличаване на средствата. В момента те се борят за 3 млн. лева, така че средствата за разкопки да се увеличат с 5-6 пъти спрямо миналата година.

Проф. Овчаров изтъкна и друг аргумент за необходимостта от средства. Археологията е една от най-престижните сфери на науката, които непрекъснато дават резултати, отразени както от българските медии, така и от световната медийна мрежа.

Важно е и средствата да бъдат отпуснати своевременно. Археолозите са зависими  и от климатичните промени, а разкопките могат да се осъществяват 3-4 месеца от годината. Конкретно на Перперикон кампанията трае не по-малко от 4 месеца.

По отношение на точно този обект, до  момента, в продължение на 5 правителства сме получавали различни средства. От  50 000 лева през 2000 г., средствата за Перперикон са достигнали до 200 000 лева през 2010-2011 г.  Тази година община Кърджали има сериозни финансови проблеми и поради това не може да помогне финансово. Затова проф. Овчаров разчита на държавните средства.

Същевременно повишаването на средствата ще допринесат за завършването на един цялостен етап от изследването  на археологическия обект- завършването на акропола на  Перперикон.
"Ако получа тези средства, ще предам на държавата един абсолютно завършен археологически етап от изследването на Перперикон" обеща проф. Овчаров.

До този момент България е инвестирала повече от 1 500 000 лева за разкопки в Перперикон. Направени са 2 големи паркинга, 3-километрово трасе, свързващ обекта с градския път, т.е. инвестирано е и в инфраструктурата.

В момента се реализира и европейски проект, който е започнал през август 2013 година. По него Перперикон се превръща в един огромен парк. По алеи и стълбища човек ще може да обиколи навсякъде. В самия Акропол има специални алеи, по които се преминава на височина над 2 метра над крепостните стени. Ефетът от това е двоен - от една страна се предпазва самият обект, а от друга - се дава възможност на посетителите да видят от високо красотата му. През септември, октомври се очаква проектът да бъде завършен.

Възниква обаче друг проблем. Според европейските проекти пет години след завършване на обекта не могат да се извършват археологически действия. Това означава, че Перперикон трябва да бъде завършен в един готов или почти готов вид, тъй като в близките години няма да може да се работи по него. Затова проф. Овчаров апелира към българското правителство парите да бъдат отпуснати по-бързо, за да могат да си свършат работата археолозите.

Не биха били излишни и средства за изграждането на посетителски център. Проф. Овчаров се позова на факта, че няма качествен туристически обект в света, който да няма посетителски център.  В съвременния културен туризъм той е абсолютно задължителен, тъй като в него туристите получават пълна информация за това, което ще видят. Такива центрове са изградени в Египет, почти на всички пирамиди. Гръцките обекти също имат изградени такива посетителски центрове.

Овчаров отбеляза още, че Перперикон е един от най-посещаванието обекти в България. Само през майските почивни дни 11 000 души са посетили археологическия комплекс.

Необходими са и средства за консервация и реставрация на Кулата на Перперикон.

Ако се отделят 2 млн. лева за посетителски център, консервация и реставрация на Перперикон, той ще има един съвсем завършен вид, категоричен е проф. Овчаров.