72 филма са обединени в 9 програми и 2 ретроспективи. Зрителите на Киномания ще могат да видят заглавия от Аржентина, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Испания, Китай, Корея, Полша, САЩ, Франция, Чехия, Япония и т. н.

Голяма част от творбите са с международни награди от най-престижните фестивали (Кан, Венеция и др.), а да не забравяме и фаворитите с „Оскар", „Златен глобус", „Сезар" или „Гоя".

Част от режисьорските имена са пазени в тайна за момента, но от екраните на Киномания ще можете да се наслаждавате на играта на актьори от класата на Антъни Хопкинс, Джулиан Мур, Колин Фърт, Джеф Бриджис, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Никита Михалков, Мат Деймън, Наоми Уотс, Емир Кустурица, Антонио Бандерас, Жюлиет Бинош, Пол Бетани, Чоу Юн-Фат, Тилда Суинтън и много други.

Освен последните шедьоври на Карлос Саура, Уди Алън и Клинт Истуд, чието участие в програмата вече разкрихме, 24-тото издание на Световната кинопанорама за пръв път ще ви предложи няколко много любопитни пълнометражни анимации, както и латиноамерикански акцент, където се откроява тазгодишният носител на „Оскар" за чуждоезичен филм.

Ценителите на нестандартното в киното ще могат да се насладят на анимацията "Чико и Рита" от режисьорския екип Фернандо Труеба, Хавиер Марискал и Тоно Ерандо. Филмът ни отвежда в Куба през 1948 г., където млад джаз пианист на име Чико и приятелката му Рита - очарователна певица с необикновен глас, се превръщат в любимци не само на местната публика.

Друг абсолютен шедьовър, вероятен претендент за "Оскар" за анимация през 2011 г., който ще бъде показан е "Илюзионистът" на режисьора Силвен Шоме ("Трио Белвил"). Филмът е въздействаща смес от различни стилове - използвайки „отлежал" сценарий на Жак Тати, Шоме създава елегична история, обвита в стилизирана, ръчно рисувана анимация.

Българските зрители ще могат да видят за пръв път от екраните на Киномания "Фантастичният Мистър Фокс" (номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" за анимация) на Уес Андерсън („Кланът Тененбаум"). Във филма гласовете на семейството лисици са озвучени от актьорите Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Майкъл Гамбън, Уилям Дефо, което е достатъчно предизвикателство към зрителското внимание.

Програмата „Латиноамериканско кино" от своя страна, включва 3 заглавия. „За любовта и други демони" със сигурност ще предизвика интереса на зрителите с факта, че е създаден по произведение на Габриел Гарсия Маркес.

Почитателите на латиноамериканското кино ще имат възможността да научат историята за живота на легендарния майстор на капоейра от Баия - Безоуро, пресъздадена на екрана от режисьора Жоао Даниел Тихомироф. Прожекцията на филма „Безоуро" премина с особен успех в програмата "Панорама" на тазгодишното Берлинале.

Третото предложение от Латинска Америка е носителят на "Оскар" за чуждоезичен филм - "Тайната на очите" на режисьора Хуан Хосе Кампанея. Историята за пенсиониран адвокат, пишещ роман с надеждата да сложи край на неразрешен случай от кариерата си, който все още го тормози, е удостоена и с награда "Гоя" за испаноезичен филм, както и с други престижни отличия.