Осемдесет и пет годишнината от рождението на актьора Апостол Карамитев (1923-1973) ще бъде отбелязана с три филма в кино "Одеон" и в Дома на киното днес, съобщават организаторите, цитирани от БНР.

Апостол Карамитев печели наградата за най-добра мъжка роля на фестивала "Златна роза" във Варна за "Бялата стая" (1968) на Методи Андонов, който може да се види в "Одеон" от 17.00 ч. Сценарият е на Богомил Райнов по повестта му "Пътища за никъде".

В Бургас ще отбележат 85-тата годишнина от рождението на артиста с прожекция на филма "Нощта срещу 13-и", съобщава burgasinfo.

Филмът е създаден през 1969 г., от режисьора Антон Маринович, по сценарий на Александър Хаджихристов. В главните роли, освен Апостол Карамитев, участват Коста Цонев, Георги Георгиев-Гец, Иван Андонов, Йордан Спиров и др.

Прожекцията на филма ще бъде на от 19.15 ч. днес в кино „Тракия".
Преди началото й синът на Апостол Карамитев - Момчил, ще разкаже накратко историята около създаването и съдбата на филма. Цената на билета е 5 лв.

В 11.30 часа днес бяха поднесени цветя на паметника на актьора в Морската градина в Бургас. За живота на Апостол Карамитев разказаха синът му Момчил и неговият ученик - актьорът Юрий Ангелов.

Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Ученик на Борис Дановски, той специализира режисура в Москва, Ленинград, Прага и Варшава.

Дебютира във филма „Утро над родината" (1951 г.). Сред култовите филми, в които играе, са "Любимец 13" (1958 г.), „Специалист по всичко" (1962 г.), „Рицар без броня" (1966 г.), „Бялата стая" (1968 г.), „Сватбите на Иван Асен" (1975 г.) и много други.
Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура.