Бионсе постави нов рекорд на провелата се снощи 52-ра церемония по връчването на престижните музикални награди Грами. Изпълнителката си тръгна с цели 6 награди от 10-те категории, в които бе номинирана.

Гласовитата певица отнесе конкуренцията в категориите за "Песен на годината" с парчето "Single Ladies (Put a Ring on It)", "Най-добро женско R&B изпълнение", "Най-добър съвременен R&B албум", "Най-добро женско традиционно R&B изпълнение", "Най-добра R&B песен" и "Най-добро женско поп изпълнение" за песента "Halo".

"Тази нощ е невероятна за мен", каза Бионсе с насълзени очи пред публиката на церемонията.

Американската кънтри звезда Тейлър Суифт не остана по-назад от колежката си и също обра призовете в 4 от категориите - за "Албум на годината" с Fearless, "Най-добър кътри албум", "Най-добро женско кънтри изпълнение" и "Най-добра кътри песен" за "White Horsе".

Скандалната поп певица Лейди Гага успя да се добере до две от наградите за вечерта. Тя победи в категориите за "Най-добър денс запис" с "Poker Face" и "Най-добър денс албум". Както бе обявено по-рано тя направи запомнящо се представление на сцената на церемонията като представи хита си "Poker Face", а към нея се присъедини легендарния сър Елтън Джон и двамата заедно изпълниха песента й "Speechless", а след това и неговия хит "Your Song".

Въпреки своето десетилетно присъствие на сцената тази година за първи път в историята си AC/DC станаха притежатели на награда Грами. Рок динозаврите успяха да се справят с по-млади банди като Linkin Park, Nickelback, Alice In Chains и Metallica в надпреварата за наградата "Най-добро хард рок представление".

Още едни "рок динозаври" си тръгнаха от вечерта доволни и това са Judas Priest, които бяха отличени за "Най-добро метъл изпълнение" с парчето "Dissident Aggressor".

Наградата за "Запис на годината" отиде при Kings of Leon, Green Day пък получиха статуетката за "Най-добър рок албум" с "21st Century Breakdown" като отнесоха останалите претенденти, сред които бяха AC/DC и U2.

The Black Eyed Peas станаха притежатели на приза за "Най-добър видеоклип" с видеото към песента "Boom Boom Pow" като бяха отличени и в категорията за "Най-добър поп албум" с "The E.N.D" и тази за "Най-добро поп изпълнение от дуо или група" с песента "I Gotta Feeling".

Очаквано Еминем отнесе статуетката за "Най-добър рап албум" с "Relapse", както и тази за "Най-добро рап изпълнение от група или дуо" с парчето "Crack a Bottle", в което си партнира с Dr. Dre и 50 Cent.

Кралят на попа Майкъл Джексън също не бе забравен и бе отличен посмъртно със специалната награда за "Цялостно творчество". Тя бе приета от две от децата му - Принс Майкъл и Парис. Междувременно на видеостена бе излъчена 3D интерпретация на видеоклипа към "Earth Song".