За автора:

Анджей Вайда (род. 1926) - филмов и театрален режисьор, сценарист и сценограф, един от най-изтъкнатите творци в историята на световното кино, отличен през 2000 г. с наградата на Американската филмова академия Оскар за цялостен принос. В повечето от
филмите си той се стреми да усети смисъла и същността на националните традиции, а в

полската история търси ключа към настоящето. Дебютира с филма "Поколение" (1954), разказ за съдбата на младежите от варшавските предградия по време на фашистката окупация. По-късно заснема "Канал" (1957) и "Пепел и диамант" по едноименната творба на Йежи Анджейевски (1958). Тези два филма издигат Вайда до ранга на един от най-значимите европейски режисьори от новото поколение. Те полагат началото на известното течение, наричано полска филмова школа, започнало дебата за националната мартирологична традиция и романтичния героизъм.

Вайда заснема няколко десетки филми, повечето от тях значими или забележителни постижения в полското кино, отличаващи се с невероятно стилистично и тематично разнообразие. С еднакъв успех той създава богати откъм визия творби, с епичен размах, както и аскетични, камерни и лирични филми. Филмография: Пепелища (Popioly,1965), Брезова горичка (Brzezina, 1970), Пейзажът след битката (Krajobraz po bitwie, 1970), Обетована земя (Ziemia obiecana, 1974), Човекът от мрамор (Czlowiek z marmuru, 1976), Човекът от желязо (Czlowiek z zelaza, 1981), Пан Тадеуш (Pan Tadeusz, 1999), Отмъщение (Zemsta, 2002), Катин (Katyn, 2007), Тръстика (Tatarak, 2009).

За книгата:

"Киното и останалият свят" е книга, чието излизане съвпада с награждаването на режисьора с Оскар за цялостен принос към киното. Защо Вайда е станал режисьор и какво е влиянието на времето върху този избор? Поради каква причина се стига до разкриването на "тайнствения Х"? Какво представлява феноменът Збишек Цибулски? Сладкозумен разказ за кулисите на полското кино и професията режисьор.

В "Двоен поглед" Вайда ни разказва своята история, започваща в годините на неговата младост - 1949, когато прекъсва следването си в Академията за изящни изкуства, за да пробва силите си в киното, и продължава пътя си като филмов и театрален режисьор вече повече от 60 години. Откровено и с чувство за хумор той разказва за наученото през годините, когато от "наивно малко момче" се превръща в професионален кинаджия. В тази книга крачка по крачка опознаваме "кухнята на киното" с всички етапи на заснемането на един филм, като започнем от идеята, написването на сценария, подбора на актьори и целия филмов екип и приключим с премиерата. Това е майсторски разказ за теорията и практиката на киното, изпълнен с препратки към конкретни събития на филмовите площадки на полски филми и анекдоти за известни актьори.