Развитие Началото на Петия литературен конкурс за нов български роман бе обявено официално от неговия организатор - Корпорация “Развитие” и от петимата членове на журито – Ивайло Знеполски, Боян Биолчев, Валери Стефанов, Алек Попов и Георги Господинов. За почетен член на журито е поканена писателката Блага Димитрова.

Конкурсът има своята история и тази история е свързана с едно друго жури, но от тази година той продължава с "освежаване" на своя състав. В него са хора, които според мен са достатъчна гаранция за активното му и професионално функциониране. Това каза председателят на журито професор Ивайло Знеполски.

Критериите за участие на текстове в конкурса са в процес на уточняване. Те ще бъдат изработвани в ход заедно със запознаването с литературната продукция, която ни бъде представена, обясни Знеполски.

Той подчерта все пак, че ориентирът, който ще съпътства тези критерии, е за модерна, съвременна, качествена белетристика, която да обогати традициите в българската проза.

За да може да отговори на тези критерии, самата литературна практика и самата оценка на литературните творби исторически е изработила определени критерии, част от които ще бъдат и наши, изтъкна Ивайло Знеполски.

Александър Александров През първите години на конкурса обяснявахме доста подробно защо сме се захванали с него и защо го финансираме, заяви от своя страна главният мениджър на “Корпорация Развитие" Александър Александров.

Няколко призива отправихме и към колегите от българския бизнес за подкрепа на родната култура и литература. Смятам, че това не се нуждае от обяснение защо трябва да бъде направено, добави Александров, уточнявайки, че за първи път “Корпорация Развитие" ще даде директно и награда, която има и парични измерения.

В началото на конкурса паричната награда не беше толкова важна, защото отпечатването на творбите бе достатъчен стимул за творците, посочи главният мениджър на “Развитие”. През последните години излязоха много хубави неща и на хоризонта се появиха нови и млади писатели. Вече не е достатъчно техните товрби да бъдат само печатани от нас и затова за първи път ще има две награди с паричен еквивалент - голяма - за 1000 евро и специална - за 500 евро, обясни Александров.

Освен това ще изберем и символ на конкурса, който да бъде въплътен в една малка пластика. За избора на този символ ще има допълнителен конкурс между български скулптори, съобщиха още от "Развитие".

Всички тези ритуали способстват за създаването на история на конкурса, а също и в него да се привлекат повече участници, допълни Александров.

Боян Биолчев Участието ми в журито за този конкурс представлява начин да получа образование и в рамките на няколко месеца да се запозная с това, което се създава в съвременната българска литература. Това е предизвикателство за мен, коментира писателят и литератор Боян Биолчев.

Жестът на Корпорация "Развитие" към българската литература е изключителен. Надявам се, че този конкурс ще бъде интересна форма на общуване с това, което става днес в българската проза, отбеляза професор Валери Стефанов.

Наистина е любопитно да се види освен това, което излиза на книжния пазар, и това, което не достига до него по едни или други причини. За мен е любопитно, че съществува една латентна и неиздадена, невидима българска литература. Конкурсът е начин да се гледа в невидимото, за да излязат една или две творби, които да станат лицето на конкурса, обоснова участието си в журито проф. Стефанов.

Георги Господинов Писателят Георги Господинов, чийто "Естествен роман" бе отличен за първи път в конкурса на "Развитие", и също е член на журито, отбеляза, че важното за пишещия е не толкова неговият труд да бъде възнаграден, а по-скоро да бъде оценен, забелязан и да получи някаква мотивация за това, което върши. Подобни конкурси правят точно това. Моето удоволствие от участието в журито на конкурса ще бъде точно това - да открием текст и автор, които да бъдат достатъчно български и достатъчно универсални като тема, като стил и като направа на романа, подчерта Господинов.

Историята на предишните четири издания на конкурса “Развитие” сочи, че са постъпили общо 285 ръкописа, като са наградени 10 от тях. Настоящият пети конкурс ще очаква новите текстове до 1 март, 2003 година.

Журито ще разгледа ръкописите през март и април и в началото на май ще обяви между три и пет номинирани романа.

Официалната церемония по награждаването на лауреатите ще бъде около празника на славянската писменост – 24 май.

Регламентът постановява приемането само по един роман от автор (първо копие, ако е отпечатан на пишеща машина или на дискета с принтиран текст, ако е на компютър).

Оригинали не се приемат. Авторите подписват декларации, че ръкописите им не са публикувани и не са в договорни отношения с издателство за отпечатването им.