БДЖ за първи път отбелязва Деня на българската просвета, култура и писменост с "Влакът на буквите".

130 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, са специалните гости в композицията.

"Влакът на буквите" е теглен от любимия на всички най-мощен парен локомотив в Европа Баба Меца.

За първи път гости на най-светлия български празник на грамотността са и ученици-бежанци, които се интегрират именно чрез редовното посещение на български училища. Сред наградените деца са и ромски ученици, които вярват в силата на образованието.

В 10:20 ч. на първи коловоз на Централна гара София ще започне празник под звуците на духовия оркестър на Столична община, която дари музикалната програма на "Влакът на буквите". Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов подписа участието на Софийския духов оркестър към общински културен институт "Искър" с диригент Юли Дамянов и на детския танцов ансамбъл "Зравец" към дом на културата "Средец", с ръководител Георги Стоянов. За първи път в произведенията, изпълнени от оркестъра, ще акомпанират железничарски свирки и дори и свирката на локомотива Баба Меца.

В състава на влака се включва и вагонът "Трака-трак книжарница", в която книжарници "Хеликон" подготвят награди за всички деца, които отговорят вярно на техните викторини, както и специален набор книжки за децата-бежанци, които тепърва овладяват българското писмо.

Поради огромният интерес от любителите на пътуването с парна тяга, извън предварителния план, към състава са добавени още четири пътнически вагона и така хората, успели да си купят билети за "Влакът на буквите" ще бъдат преки участници в празника, посветен на най-младите лидери на България.

С пристигането на гарата в Банкя, децата ще бъдат посрещнати от други ученици със своя програма. Сред тях са и два детски ромски оркестъра и със слизането си, танцьорите от влака ще играят каквото ритъмът им подскаже, децата оркестранти от Велико Търново ще се влеят в местната програма и като опитни музиканти ще подкрепят малчуганите-ромчета и техните тромпети.

Междувременно към Пловдив вече пътува композицията "Тракийски романс", теглен от парния локомотив 05.01 - най-бързият парен локомотив, който някога сме притежавали и който развива 120 км/ч. Наречен е още "Пловдивския влак", защото е работел по трасето Пловдив-Бургас.

Влакът потегли в 9 часа от Централна гара София. В състава на влака е включен и вече традиционният музей на колела - личният вагон на цар Борис ІІІ от композицията "Корона експрес". Цената за двупосочен билет е 59 лева, а за еднопосочен - 39 лв.

С пристигането си в Пловдив, влакът се подготвя за отпътуване по направление Пловдив-Хисаря-Пловдив, с цена на двупосочен билет от 28 лв. Към Хисаря композицията ще тръгне в 13:00 ч. Връщането от Пловдив за София ще е в 18:00 ч.

Всички деца до 7-годишна възраст пътуват безплатно, седящи в скута на родителите и срещу представяне на копие от акт за раждане.

За времето на цялото пътуване, огнярят ще хвърли с лопатата в горивната камера около 10 тона въглища!

Всички пътници в атракционните влакове на БДЖ получават и специални тематични подаръци.