Българо-гръцкият филм „Урок" спечели голямата награда „София - град на киното" за най-добър филм   на 19-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, съобщиха организаторите на форума.
Режисьори на отличената кинотворба са Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Тази вечер в зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчване на наградите на фестивала.

Призовете бяха присъдени от международно жури с председател режисьора Стефан Командарев. Негови членове са фестивалният директор Джей Джеон от Южна Корея, продуцентът от Турция Зейнеп Атакан, грузинскитя режисьор Леван Когуашвили, програмният директор на фестивала Илда Сантяго от  Бразилия. Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов.

Филмът „Урок" беше удостоен и с наградата на публиката. Не него беше присъдено и  отличието на ФИПРЕССИ, от жури в състав Маргарита Чапате (Испания), Марике Нюдорп (Холандия), Людмила Дякова (България).
Лентата беше отличена и с наградата за най-добър български игрален филм. Призът беше определен от жури в състав Кирил Разлогов - програмен директор на Московския международен кинофестивал, Елма Татараджич - програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, и Тиина Лок - директор на международния фестивал Black Nights в  Талин.

Наградата за режисура беше спечелена от унгареца Габор Рейз за филма „По необясними причини".

Специалната награда на журито отиде при  филма „Млади сме, силни сме" на германския режисьор Бурхан Курбани.

Почетен диплом за режисура беше присъден на Андрес Кларион Ранхел за филма му „Илда" (Мексико).

Наградата Jameson за български късометражен филм беше присъдена  на филма „Гинка" на режисьорката  Антония Милчева.

Наградата „Милениум" за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури, с председател британския режисьор Шон Макалистър, на филма „Образът на мълчанието" (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания), под режисурата на  Джошуа Опенхаймър.
Членове са журито са Светла Търнин (изпълнителен директор на „Cinema Politica" Network, Канада) и българскитя режисьор Светослав Драганов.

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при филма „Следвай гласа ми" (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей. Тя беше присъдена от  международно жури, председателствано от  Нана Джорджадзе (режисьор, Грузия). Членове са журито са също Кафка Яворска (фестивален директор, Полша) и Ситора Алиева (програмен фестивален директор, Русия),

Призът на гилдията на българските кинокритици за балкански филм беше спечелена от филма „Защо аз?" (Румъния-България-Унгария) на режисьора Тудор Джурджу.

С наградата на София за цялостен принос към световното кино бяха отличени актьорите Иван Иванов и Франко Неро, както и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе.
Призът на София беше връчен и в памет германския продуцент  Карл Баумгартнер.


Ето и останалите награди, присъдени на фестивала:

Почетен диплом за български филм беше  определен за лентата „Събирач на трупове" с режисьор Димитър Димитров.

Балканското жури удостои с почетен диплом филма „Аферим!" (Румъния-България-Чехия-Франция) на режисьора Раду Жуде.

Документалното жури присъди почетен диплом на филма „Остров на разбитите души" (Хърватска) на режисьора Тиха К. Гудач.

Почетен диплом Jameson беше връчен за  филма „Врагове" на режисьора Христо Симеонов.

Наградата на младежкото жури на фестивала отиде при филма „Без граници" (Иран) на режисьора Амирхосеин Асгари.

Награда от Hungarian Filmlab за Най-добър проект в програмата ПРОЕКТИ ЗА ВТОРИ ФИЛМ получава THE LADDER (Великобритания), представен от режисьора Али Джейбърансари и продуцентите Дучио Киарини и Бабак Джалали.

Focusfox Studio (Унгария) награда за Най-добър проект в програмата ПЛЮС МИНУС ЕДИН - NEIGHBOURS (Грузия), представен от режисьора Григол Абашидзе и продуцентите Лаша Калваши и Тинатин Каиришивили.

Награда от Synchro Film, Video & Audio (Виена) получава проектът MISTY ILLUMINATION (Турция), представен от режисьора Хюсейн Карабей и продуцента Су Балоглу.

Награда за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) получава проектът  PIG (България), представен от режисьора и продуцента Драгомир Шолев, продуцента Елена Мошолова и съсценариста Мартин Илиев.