Изложбата "Блясъкът на изтока - българско християнско изкуство", организирана съвместно от музея на манастира Клостернойбург и Националния археологически институт с музей на БАН привлече неочаквано голям брой посетители, съобщи „Стандарт”.

Откритата в края на април изложба показа над 130 експоната, изработени от злато, сребро, мрамор, бронз и камък, а също така стенописи и икони. Сред най-ценните бяха сребърният реликвиарий от Ябълково, Хасковско, с изображение на Исус Христос и апостолите,

камбаните със сребърен монограм на император Юстин II

и надпис с името на презвитер Сергий, както и печатът на патриарх Висарион.

"Това беше една от най-успешните изложби проведени в сградата на манастира," заяви главния организатор на изложбата от австрийска страна и уредник на колекциите на манастира д-р Николас Булман. "Често се случваше да придружавам групи посетители и да им показвам изложбата. Веднъж беше дошъл целият семинар по славистика на университета в Мюнхен," разказва д-р Булман, който като монах е член на Ордена на Блажений Августин, а от скоро

има и дипломатическа длъжност в състава на представителството на Ватикана

към Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Чрез "Блясъкът на изтока - българско християнско изкуство" ние успяхме да покажем на хората част от историята и културата на България. Нашият манастир се превърна в културен посредник от най-висш ранг и за нас беше особена чест да подслоним и покажем тези български драгоценности. Цялостната организация и логистика погълнаха около 80 хиляди евро, но ние успяхме да изградим солидна система от спонсори и поддръжници за финансирането на изложбата, така че тя да не натовари с никакви разходи нито манастира, нито българската държава," подчерта Булман.

За неговия изключителен принос в развитието и задълбочаването на двустранните отношения и за разпространяването на духовното, културното и научното присъствие на България в Австрия нашето Външно министерство

удостои д-р Булман с най-високото си отличие "Златната лаврова клонка"

"Ние всички високо Ви ценим като представител на манастира, като представител на Католическата църква, който прави изключително много за разбирателството между народите," подчерта в своето приветствие по случай награждаването посланикът на България в Република Австрия Елена Шекерлетова. "С това високо отличие ние подчертаваме Вашият особен принос за развитието на българо-австрийското сътрудничество в областта на културата. Вие подкрепихте и съпроводихте всеки отделен стадий, всяка отделна стъпка на редица наши съвместни проекти, за което сме Ви искрено благодарни," добави посланик Шекерлетова.

С такива изложби манастирът се превръща в място където си дават срещи култури, религии и изкуства от различни страни. Благодарение на гостоприемството, на енергията и волята, на широкото мислене на монаси като Николас Булман днес се знае много повече не само за България, за нейната история и култура, но и за самия Клостернойбург като хранилище на дългогодишни религиозни християнски и държавни традиции на Австрия.

През 2014 година по случай 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия

гостува с концерт българския академичен хор "Проф. Васил Арнаудов"

в църквата на манастира, в която по-рано, всяка година по традиция на 11 ноември, деня на покровителя на Австрия св. Леополд, императорското семейство задължително е присъствало на тържествената литургия.

"Радваме се, че изложбата "Блясъкът на изтока - българско християнско изкуство" ще има през 2017 г. своето достойно продължение в София, където ще бъдат показани експонати от сбирката на манастирския музей," подчерта Николас Булман. "Ще имаме възможност да разкажем на българската публика нещо за нашия манастир, за Австрия. Една чудесна възможност да продължим да развиваме приятелството между нашите две страни", допълни той.

Ръководството на манастира е впечатлено от уважението и интереса на редица български държавни дейци, сред които Росен Плевнелиев, Даниел Митов, Вежди Рашидов които са го посетили и са проявили интерес към неговата история и богато културно-историческо наследство.

За нейния особен принос в осъществяването на различните съвместни културни проекти и за развитие на българо-австрийското сътрудничество, по решение на монашеското братство Николас Булман удостои посланик Елена Шекерлетова с почтения знак „Златния кръст на Свети Леополд", който е най-високото отличие от този род и се присъжда за пръв път на чуждестранен посланик.

Манастирът Клостернойбург е едно от големите духовни средища на Австрия. Намира се на брега на Дунав, северно от Виена. Основан е преди повече от 900 години, през 1114 г., от Леополд III, който е бил дълбоко вярващ християнин. Изградил е манастирската сграда, импозантната църква, оставил е земи и сгради за стопанска дейност. Духовната грижа възлага на монаси от Августинския орден в Пасау. По-късно, по времето на Хабсбургите, сградата е била разширена и осъвременена. От 1945 г. насам ежегодно правителството и парламентът на провинция Долна Австрия се събират в манастира за неформални срещи. Също и при държавни посещения светата обител е място за непротоколни срещи и разговори.

През миналата година игуменът на манастира Бернхард Херман Баковски бе награден с медал „Златен век" на Министерство на културата на България.