Български „Лувър" ще бъде изграден в центъра на София. Вече е изготвен технически проект и правителството даде одобрението си, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.

Той посочи, че става въпрос за разгърната площ от 23 000 квадратни метра, където ще бъдат изградени модерни зали и ще бъдат изложени съкровищата на българската култура.

За целта ще се използват сгради на Министерството на културата, където трябва да се проведат сериозни ремонти. Изпълнението на проекта се очаква да възлезе на към 25 милиона лева.

„След две години ще можем да прережем лентата на нещо което ще остане след нас", каза министър Рашидов. Той отбеляза още, че за изграждането ще се използва финансиране и по линията на европейските фондове.

Министърът подчерта, че България притежава огромно богатство на изключителни автори в областта на изобразителните изкуства, както и безценни исторически съкровища.
Голяма част от тях не са изложени или са трудно достъпни заради липсата на подходящи сгради и помещение.

Чрез изграждането на комплекса огромна част от шедьоврите на българската култура вече ще бъдат експонирани, изтъкна Рашидов. Той отбеляза, че сред произведенията на изкуството има много шедьоври и от тоталитарно време и че идеята на комплекса е да представя творчеството през всички епохи.

Министърът на културата каза още, че в момента се обмисля и преместване на Националния исторически музей от Бояна в центъра на София. Ще бъде проучено дали т.нар. военно НДК би могло да послужи за тази цел.

Картината „Старият Пловдив" на големия български художник Цанко Лавренов, бе върната с решение на правителството на наследниците.
Картината е създадено през 1946 година и повече от 30 години е извън семейството, но без съгласието на автора, обясни внукът на художника Лаврен Петров.

Министърът на културата Вежди Рашидов съобщи след заседанието на кабинета, че е направена проверка в държавните институции дали някъде има надлежни документи, че картината принадлежи на някоя от тях. Такъв документ не е установен.
Вярно е, че навремето не са заприходявани подаръци, но смятаме, че картината трябва да отиде при наследниците", каза министърът.

Картината е взета без желанието на дядо ми и дълго време е била в депата на националната галерия, а от скоро - в Министерски съвет", каза Лаврен Петров.
Бившият премиер Станишев е харесал произведението за украса, а настоящият министър председател я наследява в предверието към премиерския кабинет.
„Щастливи сме, че тази семейна реликва се връща при нас, каза още Петров и подчерта, че картината е безценна и няма да бъде продадена.