Цигуларят Ангел Станков е първият български музикант, награден с орден на Елизабет Втора. Кралицата обяви виртуоза за почетен член на Британската империя.

Ако Станков беше поданик на короната щеше да получи заедно с ордена и титлата "Сър". На церемонията тази вечер проф. Станков свири заедно с колегата си Атанас Атанасов и с ученичката си Кристина Хинова, съобщи БНТ.

Ангел Станков е професор по цигулка в музикалната академия, специализирал в Англия, при Манук Парикян. Години наред концертира заедно с Йосиф Радионов и двамата имат много награди. През последните години се изявява и като диригент.

Роден е в София, но произхожда от стар баташки род. Проследил е фамилията си до 1666 година, когато прадедите му - братя Станкови, собственици на воденици подаряват мястото, на което е построена старата баташка черква.

В нея, при голямото клане, в 1876-та година загива прадядо му, а дядо му, тогава бебе, оцелява. Бащата на Станков бил най-добрият специалист по международно право, но след 9-ти септември 1944 г. е принуден да се прехранва като общ работник.

Родителите насърчавали Ангел Станков да стане цигулар, защото музиката няма нищо общо с политиката. Сега той приема ордена на кралицата като признание за българската култура.

Професорът свири на 100 годишна италианска цигулка "Антонио Розандони" и винаги я носи със себе си, дори когато е на почивка.