Българското кино празнува своя 100-годишен юбилей. Още в първите дни на новата 2015-та година, а именно на 13-ти януари, се навършва точно един век от първата публична прожекция на българския филм „Българан е галант" на Васил Гендов.

По случай годишнината Министерство на културата, Столична община и цялата филмова общност у нас „запретват ръкави" и организират редица събития, с които да се отпразнува рожденият ден на българското кино.

Българска народна банка (БНБ) също се включва в честванията, като от днес в обръщение ще бъде пусната специална юбилейна монета „100 години българско кино".

Министерство на културата пък застава освен морално, но и финансово зад честванията на празника. „Минимум 250 хиляди лева ще бъде материалната помощ от страна на министерството, като то участва и в цялата логистика на събитията", се похвали на пресконференция зам.-министърът на културата Боил Банов и се зарече, че министерството ще бъде зад всички инициативи през цялата година по случай този прекрасен юбилей.

„Една от най-големите задачи на честванията е българското кино да достигне до всеки зрител", посочи от своя страна и директорът на Обсерваторията по икономика на културата д-р Диана Андреева.

Като добра за българското кино определи изминалата година пък директорът на Националния филмов център Георги Чолаков. Според него обаче, за да се поддържа интересът на зрителите, всеки месец по кината трябва да излиза поне един нов наш филм. Именно на 100-ния рожден ден на българското кино Чолаков припомни, че най-силният период за нашите филми са годините от 1960-та до 1990-та година, когато годишното филмово производство достига до 50 филма. „След това обаче има и дори нулеви години", отбеляза още Чолаков.

Продуцентът Галина Тонева обърна внимание и на друг проблем на българското филмово производство - необходимостта за синхронизиране на нашия Закон за филмовата индустрия с европейското законодателство. Нормативната база за правене на филми също не е на ниво, стана ясно още от думите на Тонева.

През първата си седмица юбилейният рожден ден на българското кино ще бъде отбелязан с редица събития, сред които пресконференция на тема „София - творчески град на киното" с домакин Столична община; валидиране на пощенска марка „100 години българско кино" в Централната поща; фотоизложба „100 години българско кино" в Народното събрание, открита лично от председателя на 43-тия парламент Цецка Цачева и министъра на културата Вежди Рашидов.

Отново по случай юбилея на първия български филм още в първия ден на другата седмица в обновеното кино „Одеон" в столицата на екран ще бъдат прожектирани филмите „Любовта е лудост" от 1917-та година, „Един ден в София", „Женитба".