В Белград от днес започват продажбите на билети за финала на конкурса „Евровизия", който ще се проведе за първи път в Белград през месец май.

Според организаторите цената на билетите е рекордно ниска. За полуфиналите, които ще се състоят на 20 и 22 май, тя ще бъде около 20 долара, а за финала - между 25 и 90 долара, съобщи агенция „Новости".

Песента, която ще представи България на полуфинала, ще бъде изпълнена през втората полуфинална вечер - на 22 май.

През първите 2 дни на продажбите билети ще могат да купуват само сърбите, а чужденците ще могат да правят това от 31 януари.
От територията на Сърбия билети ще могат да се поръчват по телефона, а за феновете на конкурса от другите страни остава възможността да ги заявят по интернет.

До 15 март билетите ще се продават на „пакети". Най-евтиният комплект билети ще дава възможност да се да посетят финалът, единият от полуфиналите и няколко репетиции. Един човек ще може да купува не повече от 4 „пакета". Ако комплектите не бъдат разпродадени до 17 март, след това билетите щ бъдат продавани поединично.

В „Еврозивия" през 2008 г. ще участват изпълнители от 43 държави, разделени в три групи.

През тази година музикално събитие ще се проведе в най-голямата зала на Балканите - „Белградска арена", която побира около 20 хиляди зрители.
Правото на домакинство беше спечелено от Сърбия, след като през 2007 г. зрителите посочиха за победителка сръбската изпълнителка Мария Шерифович.

Направо на финала отиват песните на Сърбия и страните-учредителки на конкурса - Франция, Германия, Великобритания и Испания.
Останалите места във финала ще бъдат заети от първите десет, класирани във всяка от двете полуфинални вечери.

Началото на „Евровизия" е поставено през 1956 г.