Повече от 24 часа след като присъди на Боб Дилън Нобеловата награда за литература, Шведската академия обяви, че все още не са успели да се свържат с усамотения американски музикант и поет, съобщава "Франс прес".

"Академията говори с агента на Дилън и миниджъра му, отговарящ за турнетата му", изтъкнаха от академията.

Но досега те все още не са говорили директно със самия Дилън.

Боб Дилън удостоен с Нобел за литература

Боб Дилън удостоен с Нобел за литература

Големият американски поет и музикант

Новият лауреат на Нобеловата награда за литература е имал концерт пред препълнена зала в Лас Вегас в четвъртък вечерта, часове след като спечели изненадващо, за да се превърне в първия американец с отличието от Тони Морисън през 1993 г. насам. 

Но феновете, надяващи се на възторжена реакция от победата бяха разочаровани - верен на обичайната си необщителност, Дилън не е изрекъл нито дума между песните, оставяйки света да предполага какво смята за издигането си в пантеона на литературата.

Според в. "Вашингтон поуст", който се е свързал с хора, близки до 75-годишната звезда, той не е казал нито дума през целия ден за наградата.

Един от приятелите му, певецът Боб Нойвирт, изтъкнал пред "Вашингтон поуст": "Той може дори да не я признава."

Всяка година нобеловите лауреати са поканени в Стокхолм на 10 декември да получат наградата си от шведския крал и изнасят реч по време на банкет.

Ала засега Шведската академия остава в неведение дали Боб Дилън планира да отиде или не.

През 1964 г. френският философ Жан-Пол Сартр отказва Нобеловата награда за литература, веднага след като е бил удостоен с нея, отказвайки 273 хил. шведски крони, колкото са се присъждали по това време.

През 2016 за Дилън са предвидени 8 млн. крони награда, което се равнява на 906 хил. долара.