Не е имало ясли, Исус Христос не е бил месия и разпването на кръста не се е случило.
Това е тезата на документален филм, в който историята на Исус Христос е разказана от позицията на исляма, пише вестник "Гардиън".

Според Корана Исус не е Божи син. Той е почитан от мюсюлманите пророк, чиято смърт на кръста е само божествена илюзия.
Последователите на исляма вярват, че ангели са спасили Исус от смъртта и са го отнесли в рая. Именно тази версия е изложена в едночасовия филм, чиято премиера е днес по британския телевизионен канал ITV.

Режисьорът на лентата, Мелвин Браг, е възпитан в лоното на англиканската църква, но смята, че е необходимо да даде възможност на мюсюлманите да се изкажат в телевизионния ефир.

Браг също така е убеден, че филмът няма да доведе до конфронтация между християнската и мюсюлманската общности, тъй като той е базиран изключително върху текстове от Корана и интервюта с историци специалисти в тази област.
"Бях очарован от идеята... Исус е толкова забележителна фигура в ислямската религия, но малко хора знаят това", посочва Браг.

С гледната точка на Браг е съгласен и режисьорът и продуцентът на Иршад Ашраф. По думите му филмът е опит да се измести фокусът от екстремизма към духовната страна на исляма.
Исус е обичан и почитан от мюсюлманите и е един от най-уважаваните пророци в нашата религия, подчертава Ашраф.

Едновременно с това той коментира, че за участие в заснемането на филма са били поканени представители на големи англикански и католически организации, но никой не се е отзовал.