Четири изключително ценни икони – паметници на изкуството от национална величина, бяха хванати от митничари на Аерогара София преди да бъдат изнесени от страната.
Те са се намирали в карго-пратка, предназначена за Испания, увити в три килима.

Ценната находка веднага бе откарана в Националния исторически музей, където проф. Божидар Димитров разпореди бърза експертиза и коментира, че отдавна икони с подобна стойност не са “влизали” в музея.

Първата от тях е икона-триптих, датира от 17-18 век и изобразява Новозаветната Св.Троица – Христос, Бог Отец и Бог Дух и силите небесни.
Експертите обърнаха внимание на изящния рисунък, яркия колорит и внимателно изписаните лица.

Втората икона е от Тревненската школа и е датирана от 18 век. “Преполовение на Петдесетница и Неверие Томино” е с надписи на български език, реставрирана и в отлично състояние.
Според проф. Димитров подобни образци на Тревненската школа са изключително редки и ценни, тъй като илюстрират началото на школата от периода на Възраждането.

Следващата открита икона е от Банската школа и изобразява влизането на Христос в Ерусалим. Тя е от 1865 година, реставрирана и в отлично състояние.

Четвъртата икона е от 18 век и се нарича “Богородица Умиление”.
Изображението следва универсалната иконография на сюжета – допоясно изображение на Богородица, облечена в хитон и мафории, прегърнала Младенеца.
Експертите на НИМ отбелязаха, че изпълнението следва стари иконографски образци и най-добрите традиции на късното Средновековие.

Както уточни директорът на НИМ, и четирите икони ще бъдат конфискувани в полза на държавата.