Няма държавна политика към културата, още повече към българския фолклор, оплакаха се от Български арт и фолклорен център "Нестия". На пресконференция в БТА от Центъра представиха бъдещите си културни инициативи и досегашните си успехи, като посрещнаха журналистите с пита със сол и с кратка демонстрация на народен танц.

Създателят на Центъра Христо Станков се оплака, че фолклорните им мероприятия намират подкрепа единствено от няколко български общини. Министерствата на културата и на образованието се изявяват само като ментори, недоволен е Станков.

Той призова всички граждани, които се занимават с фолклорни изкуства, да се обединят и да внесат в парламента Закон за защита на българския фолклор. Станков изтъкна, че у нас с фолклор се занимават над 600 000 човека, които са неглижирани от държавата. Всеки използва фолклора по най-безогледен начин, заяви той по адрес на политическия ни елит.

Ръководството на "Нестия" обясни, че мисията на Центъра е да подобри имиджа на България като в очите на самите българи, така и пред чужденците.

Стана ясно, че до момента "Нестия" са организирали 22 фолклорни фестивала, като дори в момента подготвят ново участие.

От 2001 година са насочили усилията си по родното Черноморие с цел да покажат на туристите, че у нас има не само алкохолен туризъм, но и много други стойностни неща, които можем да предоставим на чуждите култури.

Да запазим българоезичната музика, призова и народната певица Любка Рондова. Тя допълни, че фолклорът е най-българското нещо, което притежаваме като нация, и запазването и популяризирането му трябва да е национална мисия както на всеки един гражданин, така и на всяка една институция.