В Брюксел започна предсрочното демонтиране на пластиката „Ентропа" на Давид Черни. Причината за това е протестът на автора срещу също така предсрочното прекратяване на управлението на кабинета на премиера Мирек Тополанек.

Припомняме, правителството на Чехия падна през март, след поредния вот на недоверие, организиран от опозицията. От миналата седмица страната има нов министерски съвет, който ще довърши председателството на страната и ще я изведе до предсрочните избори през октомври.

В седалището на Съвета на ЕС, където е монтирана скулптурата, вече са пристигнали машини, които да демонтират „Ентропа".

Инсталацията възбуди много противоречиви реакции - най-вече негативни. Припомняме, скулптурата на България беше покрита с черен чаршаф след като разгневи родните политици.

На „Ентропа", чиято цел беше да илюстрира иронично страните от ЕС, картата на България беше осеяна с турски тоалетни. Обидени от факта, депутати от Атака дори се заканиха сами да отидат и да отстранят България от проекта.

Освен на България, чехите трябваше да се извиняват и на Дания, Словакия и още няколко засегнати европейски страни. Дипломатически скандал беше на път да се развихри след като Дания беше изобразена като карикатурата на Мохамед, разбунила духовете в арабския свят.

Освен с нетрадиционното си виждане за Стария континент, скандалният Давид Черни изненада неприятно чешкото председателство и спрямо реализацията на проекта. След като обяснил на чешкото правителство, че проектът „Ентропа" ще бъде дело на творци с „различен поглед" от цяла Европа , се оказа, че сам е измислил всичко.

Инсталацията се оказа мистификация на автора, който сътворил освен скулптурите и биографиите на творците и лично излъгал бившия чешкия вицепремиер и министър по европейските въпроси Александър Вондра.