Депардийо Звездата на френкото кино Жерар Депардийо тръгва по църкви и площади из целия свят, за да чете откъси от съчиненията на Св. Августин. Това "турне" е заради личната молба на главата на Римо-католическата църква папа Йоан Павел Втори.

Пред журналисти в Рим Депардийо поясни, цитиран от МигНюз, че това, което ще прави, няма да е просто представление, а начин за просветление и духовно обогатяване на вярващите.

Актьорът, който стана световно известен след излъчването на филма “Сирано де Бержерак” през 1989 година, обясни, че идеята е възникнала преди две години по време на среща с Понтифика. Тогава Светият Отец видял удивителна прилика между актьора и Св. Августин и веднага казал на Депардийо, че на всяка цена трябва да чете текстовете на св. Августин.

Жерар Депардийо също така обмисля идеята за създаване на филм, посветен на св. Августин. Той дори е обсъдил с префекта на Папския съвет по въпросите на културата Полем Пупар възможността за осъществяването на своя замисъл.

Първите прочити на съчиненията на свети Августин започват на 23 ноември, в Тагаст, територията на днешния Алжир – градът, в който на 13 ноември през 354 година се е родил светецът. След това Депардийо ще се отправи за Ипон, древната столица на Нумидия, където свети Августин е бил погребан.