Представителите на гражданска инициатива „Българска култура” искат незабавната оставка на ръководния екип, политическия кабинет, съветниците, експертните съвети за театър, музика и танц на Министерство на културата.

Те се събраха на протест в триъгълника на властта, за да изразят своето несъгласие с водената от ведомството на Вежди Рашидов политика в сферата на културата.

Протестът е под мотото „Да спрем унищожението на българската култура”. Около 70 представители на културната сфера се събраха, за да могат по мирен начин да изкажат своето недоволство от водената политика от ведомството на Вежди Рашидов. Протестът е охраняван от служители на реда, като движението на автомобили в района не е затруднено.

Три са основните ни искания, заяви пред News.bg художникът Валентин Кардамски. Първото искане е 10 % от приходите от данък хазарт незабавно да отиват във фонд „Култура”. Законът за меценатството да излезе от пожелателния тон, настоява още той. Друго искане е Министерството на културата да спре сливането на културни институции.

Културата е нещо, което се изгражда за стотици години, подчерта той. Това е тъканта на характера на една нация, убеден е Кардамски. По думите му ако някой иска да унищожи един народ или една нация, той трябва да загърби културата и образованието. Когато големите държави са в криза, те инвестират в култура, убеден е художникът. Според него не трябва да се отделят пари само за инфраструктура, защото ако няма култура, няма да има и кой да се движи по обновената инфраструктура.

Културата е над всичко, категоричен е Валентин Кардамски. Той се обяви срещу 25-годишното унищожаване на българската култура и опростачване на нацията.

Протестиращите искат съхраняване и развиване на културата, образованието, изкуството и традициите. Те настояват за незабавно изпълнение на исканията на сценичните изкуства, които са внесени в Народното събрание, Министерски съвет, президентството и синдикатите за отмяна на постановление на МС, което заплашва осем културни института с финансово задушаване и упълномощаващо всеки един министър на културата еднолично да преобразува културни институти. От това те разбират, че министърът на културата еднолично ще може да закрива институти.

Всички представители на културната сфера настояват за общонационален дебат, на който да се разработи национална стратегия за развитие на културата и която да бъде приета от Народното събрание.

Те искат още да се актуализира Законът за закрила и развитие на културата. Протестиращите са категорични, че докато това се случи, българските културни институти трябва да продължат да разполагат с материална база и постоянно зает персонал във вида, в който те съществуват към 31 декември 2015 година. Ако тези искания на културните дейци не бъдат изпълнени, то те ще искат оставката на цялото ръководство на Министерство на културата.

Протестиращите са категорични, че между тях и културното министерство отдавна няма диалог. Недоволни са, че липсва театрална реформа. Критикуват също така и липсата на прозрачност при управлението на финансите в сектора. Отсъствали грижа и финансиране на паметниците на културата, националните културни институти, в това число на театри, опери, музеи и други.

Не сме съгласни с провежданата политика от Министерство на културата, основана на търговски, а не на културни принципи, заявяват от гражданската инициатива „Българска култура”. Не сме съгласни и с финансовото задушаване на столетни национални културни институти, подчертават те.