Дълги години наред в служба на полицията за разкриване на тежки престъпления и основен метод за доказване на родителски права, напоследък човешкото ДНК е последен писък сред арт средите.

Със своите изчистени линии и геометричен дизайн, ДНК портретът е уникална картина, която човек може да окачи на стената си.

Ние сме в ерата на масовата персонализация - от дрехи, обувки, козметика до техника или коли.

В момента има изключителен интерес към криминалните сериали от типа „От местопрестъплението", където ДНК изследванията играят ключова роля. Изобщо личността на индивида излиза на преден план . Така коментира своя бизнес собственикът на компанията, която създава визуализация на ДНК.

Генетичният код се равнява на книга с близо 3 млрд. символа, но само 1/10 от 1 % от ДНК-тата се различават помежду си, съобщава moneybg.

След извличането и трансформирането на ДНК-то  в дигитален файл то вече няма юридическа стойност.

ДНК изкуството е една от най-бързо развиващите се арт дейности в Ню Йоркския музей по съвременно изкуство.

Според собственикът на галерията след стартиране на кампанията през 2005 год. хиляди картини на ДНК са продадени в 52 страни и търсенето на такива портрети бележи ръст от 20% всеки месец.

Цените на стандартните картини с едно ДНК започват от $390.

Изпълняват се и специфични поръчки, при които се визуализират две и повече ДНК. Това са обикновено сравнения между гените на роднини, приятели или влюбени двойки. Цените им започват от $2 000