1 тон боклуци намериха и събраха над 40 доброволци на Беглика Фест дни преди откриването на третото издание на Фестивала. Сред находките се отличава дори цяла тоалетна чиния. Резултатът от криворазбраното къмпиране се извозва благодарение на помощта на Община Батак към сметосъбирателните пунктове.

Организаторите на Феста почистват района на язовир Голя, Беглик два пъти годишно, но никога не са се натъквали на такъв „урожай" в рамките само на една година след последното почистване на фестивалната зона и 2 месеца след масовото почистване на бреговете на язовира от 50 доброволци през юни тази година.

За трета година Беглика Фест се стреми да докаже, че човешката дейност, когато е съвестна и отговорна, може да бъде в хармония с природата и да е адекватна за опазването й. Това обаче не е случая нерагламентираното къмпиране в зоната на язовира. Намерени са дупки, пълни с отпадъци с диаметът до 3 метра.

Само за миналата година, приходите само от 4-те дни къмпиране във фестивалната зона, които се вляха в държавната хазна чрез Изпълнителната агенция по горите (по 1,50 лв. на палaтка) бяха 10 пъти повече от приходите, събирани от Горското стопанство Беглика от таксуваното къмпиране за цялата година.

С това Беглика фест успя да докаже, че освен доходите от дървесина (98% до момента за района на Беглика), управлението на парковете и защитени територии може да бъде подпомагано от много по-разнообразни дейности като алтернативен туризъм и култура.

Регламент и вътрешни правила на Фестивала ще регулират отпадъците във фестивалната зона - те ще бъдат събирани разделно и транспортирани до пунктовете за рециклиране, а енергията за дневните нужди на феста ще е директна пратка от слънцето, благодарение на слъчневите панели.

Нощната енергия ще бъде освен резултат на доброто настроение, също и на рециклирания био-дизел. В шатрата на инфо-центъра пък ще се разясняват на посетителите правилата за палене на огън(само на опредлени за целта места) и пребиваване във Фестивалната зона, така че престоят на всеки да остави минимална следа върху околната среда - посетителите ще бъдат насърчавани да избягват опакованите стоки и да разделят боклука си, да рециклират, каквото вече са употребили, както и да използват специално изградените компостни тоалетни.

В името на ниския въглероден отпечатък Беглика Фест предложи на посетителите тази година също и Бегликобуси, тъй като споделеният транспорт спестява тонове въглероден двуокис на атмосферата ни.

В желанието си да достигнат близък до нула екологичен отпечатък, каквото е посланието на Фестивала пък, група ентусиасти са изчислили, че идвайки с влак и колела до Фествалната зона ще намалят личния си въглероден отпечатък върху околната среда близо два пъти.

Така средното количесто CO2 емисии за целият път ще бъде около 14,2 kg, което е значително по-ниско, отколкото авто-превоза и дори автобуса. Тръгването за вълнуващото пътешествие с колела и влак е на 19 август (четвъртък) в 6.00 на Централна гара. Цената, която вело-ентусиастите ще платят , за да са въглеродно неутрални е 10-те часа път с влак, теснолинейка и колело.

Маршрутът е със средно ниво на трудност - 60% асфалт и 40% горски пътища . За тези, които имат сила и желание от Горски център „Чатъма" придвижването до фестивалната зона на Беглика free fest ще става с канута. Инициативата се случва с подкрепата на Rudopia - отворена платформа за приключенски туризъм и Горски център „Чатъма" към парк Беглика.

Мощно надсвирване с родопски гайди ще даде старт на Беглика Фест 2010 , на който тази година се очакват над 2500 души да споделят добрата музика, отговорно отношение към природата и отприщването на творческия си потенциал.