Край санданското село Дамяница откриха древно селище, съобщава БНТ.

През обекта, на който археолозите направиха новите открития, трябва да минава лот 3 на магистрала "Струма". Той ще свързва Благоевград със Сандански.

В момента се извършват усилени разкопки, тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България.

Археолозите споделят, че последните открития са ценни находки от преди 7000 години. Сред тях има предмети, които са свързани с обредния живот на древните хора, които са населявали района.

На праисторическото селище край село Дамяница за пръв път се прави цялостно проучване. В него участват 65 археолози от цялата страна. Селището е на площ 200 декара. В границата на магистралата попадат почти половината от тях.

Последното откритие представлява опожарено жилище, в което са разкрити термични съоръжения и запазени съдове. То се намира на около 35 квадратни метра.

Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Иван Вайсов обясни, че става въпрос за отворени огнища. Той предполага, че опозаряването е било случайно и обитателите са напуснали много бързо.

В огнището са открити 7 съда "ин сито", а от двете му страни имало няколко изключително красиви съда. Това е една кана с 2 дръжки, с едно много типично за периода квадратно устие.

Археологът коментира, че последните археологически проучвания показват, че селищата от периода на късния неолит - 5-то хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Тъй като находките са свързани с обредния живот на праисторическите хора, те имат голяма историческа стойност. Намерени са каменни тесли, различни инструменти, които са направени от кост или камък, част от гривна, направена от мида. Керамичните човешки фигурки са сред най-ценните и уникални находки.

От своя страна археологът от Регионалния исторически музей в Благоевград Малгожата Култова обясни, че се сблъскват с един много интересен ритуал. Тя посочи, че има мъжки фигурки със сложена върху глава маска на овен. Според археолога това вероятно е свързано с култа към плодородие.

Около 250 работници помагат на археолозите. Проучванията ще продължат до края на годината. След приключването им, теренът ще бъде освободен за строителството на магистралата.