Около 250 хиляди души посещават за година археологичния комплекс Перперикон. Това го нарежда на първите места в класацията за най-посещаеми културни обекти у нас, заедно с Царевец.

Тези данни посочи археологът проф. Николай Овчаров на поредна пресконференция, насочена към Перперикон и добави, че посетителите тази година дори могат да достигнат рекорден брой.

Този път проф. Овчаров показа интересни снимки, направени с дрон над Перперикон, като това от своя страна дава възможност на българите да видят крепостта от „птичи” поглед. От високо се вижда ясно акрополът на Перперикон, което представлява и най-високата част от крепостта.

„Акрополът беше завършен тази година след 16 години работа. Това е едно голямо усилие, но си заслужаваше”, отбеляза проф. Овчаров и посочи, че акрополът е единственият напълно разкрит завършен античен град в България.

„Перперикон има 7000 години история. Перперикон е бил един от най-мощните крепости, от където се е охранявал добива на злато; Перперикон е бил и мощен град без крепостни стени, а после и с изградени такива”, припомни част от историята археологът.