На днешния ден - преди точно 50 години, на голям екран излиза първият филм за Джеймс Бонд „Доктор Но" с участието на Шон Конъри.

Тази година е ред на 23-ото поред прекрачване на прага на вселената на Джеймс Бонд с „007: Координати: Скайфол".

В него лоялността на Джеймс Бонд към Ем (Джуди Денч) е поставена пред изпитание - героинята на Денч е преследвана от миналото си. Агент 007 трябва да съшие историята назад във времето и да отстрани заплахата, независимо каква цена трябва да бъде платена.

Според режисьора Сам Мендес „007: Координати: Скайфол" е самостоятелна история и няма връзка и препратки към предишните два филма. Макар че сценарият не е свързан с оригинален роман на Ян Флеминг, заглавието има „емоционален контекст, който ще се разкрие във филма."

В лентата освен Даниел Крейг и Джуди Денч ще видим още Хавиер Бардем (мистериозният Силва), Рейф Файнс (Гарет Малъри) и Наоми Харис (Ева). Премиерата на филма в България ще бъде на 26 октомври.

Създателите на 23-ия филм за Агент 007 обявяват 5 октомври за Световен ден на Джеймс Бонд. В чест на юбилея във Великобритания излиза и документалната лента „Всичко или нищо. Неразказаната история на 007" на Стивън Райли, проследяваща развитието на образа на Бонд през годините  - още от написването на шпионския роман от Флеминг, през първите 6 филма за тайния агент, стигайки до днес.

През годините в кожата на легендарния агент са влизали актьорите Шон Конъри, Джордж Лейзънби, Роджър Мур, Тимъти Далтън, Пиърс Броснън и Даниел Крейг.

До този момент поредицата за Джеймс Бонд е реализирала приходи от над 5,1 милиарда долара.

Роджър Мур: Даниел Крейг е най-добрият агент 007