Над 20 милиона души ще имат възможност да посетят хиляди рядко представяни пред обществеността обекти и мероприятия в рамките на европейските дни на наследството, които се провеждат всяка година през септември в 50 държави от Европа, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

През настоящата година в рамките на европейските дни на наследството на обществеността ще бъде представено изключително разнообразие от мероприятия и паметници. Сред тях са най-голямата фабрика за балони в света в Бристъл, Обединеното кралство, както и представление на открито на „Клетниците" по едноименния шедьовър на Виктор Юго в близост до мястото на битката при Ватерло в Белгия от 1815 г.

В столицата на Германия ще се организират посещения на запазени участъци от Берлинската стена, преобразени с рисунки и графити от над 100 художници от 20 държави, а в Страсбург, Франция - изложба, посветена на Еразъм Ротердамски.

Културното наследство е основна част от нашето културно многообразие и обща история. Европейските дни на наследството насърчават хората да откриват културни съкровища в непосредствена за тях близост", заявява европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

По думите й националното наследство на всяка страна на континента има европейско измерение. „Предшествениците ни например често са били вдъхновявани от събития в други държави, за да построят сградите и да създадат градините, които днес ние ценим толкова много", заявява Андрула Василиу.