Българският книжен пазар вече може да се похвали с поредица от книги, специално насочени към деца между 10 и 14 години - една изключително динамична и важна за развитието на бъдещата личност възраст.

Доказано е, че точно тогава българските деца спират да четат, за да стигнат до катастрофалните резултати на изследването PISA, според което 41% от 15-годишните ни ученици са практически неграмотни.

Издателство „ЕМАС" се опитва да запълни частица от тази огромна празнота на книжния пазар с новата си поредица „Европейски разказвачи на XX/XXI век". Първите две книги от нея вече са факт - „Кучето, запътило се към далечна звезда" на шведа Хенинг Манкел и „Песента на глухарчетата" от норвежката Хилде Хагерюп.

До края на лятото трябва да излязат от печат още шест творби на европейски писатели от различни страни.

Подборът се спира на заглавия от последните 20-25 години, написани от едни от най-известните и обичани детски автори и награждавани с престижни национални и международни награди. Сред тях са Даниел Пенак от Франция, Ани Шмид от Холандия, Славко Прегъл от Словения, Хилде Хагерюп от Норвегия, Ева Ибътсън от Англия, Ива Прохаскова от Чехия, Аугусте Лехнер от Австрия.

Сюжетите са разнообразни - от реалистични до фантастични, от пресъздаване на средновековни произведения до проблемни ситуации от нашето съвремие. Целта на поредицата е да обхване многообразието от теми, вълнуващи децата на тази възраст, както и да осигури на българските деца поглед върху начина на живот, ежедневието и мечтите на връстниците им в Европа. И не на последно място да покаже на българските „начинаещи тийнейджъри" какво четат връстниците им в другите европейски страни.

Поредицата е одобрена от европейската програма „Култура 2000".

За първата книга от поредицата:

Хенинг Манкел ни е известен като автор на криминални романи. Написана с дълбоко разбиране за детската душа, книгата „Кучето, запътило се към далечна звезда" изненада милионите му почитатели, свикнали да си го представят като мъж, обръгнал от престъпленията.

Тъжният Юел живее в малко градче далеч в шведския Север. Извън градчето, докъдето погледът стига, се простират гори, гори и пак гори. А снегът нерядко пада през септември и си отива чак през май. Но не това е най-голямата мъка на Юел. Това, което не му дава мира денем и тревожи сънищата му нощем, е защо живее сам с татко Самюел, защо мама Йени е избягала от тях. И kогато душата на едно 11-годишно момче жадува за други светове, а ежедневието не му предлага предизвикателства, то ще си ги измисли само. Ще кръстосва мислено с кораб южните морета, ще тръгне по следите на куче, втурнало се към загадъчна звезда...

Днес историята на Юел Гюстафсон - момчето от малко шведско градче, ала с големи мечти - идва да вдъхне на децата вяра в сбъдването на мечтите, вярата, че когато много искаш нещо, ако се потрудиш и не се откажеш от целта си, ще го постигнеш.

Книгата бе удостоена с Наградата на Германия за детско-юношеска литература.