Георги Господинов, най-известният и превеждан съвременен български писател, е номиниран  за наградата "Европейски гражданин на годината", учредена от Европейския парламент.

Номинацията е направена от ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.

Тя е за активната му гражданска позиция в отстояването на европейските ценности за свобода, равенство, човешко достойнство, обединение, културно многообразие, толерантност.

Причисляван към постмодернизма, Георги Господинов провокира силен интерес към съвременното разбиране за литература и допринася за обогатяването на литературната и културна съкровищница на Европа.

Първият роман на Георги Господинов "Естествен роман" е най-превежданата българска книга след 1989 г. Публикуван е на 21 езика, сред които английски, немски, френски, испански, италиански и други.
Вторият му роман "Физика на тъгата" оглавява класациите за най-продаваните книги в България веднага след излизането си, а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди.
Стихотворения на Георги Господинов са включени в редица антологии на английски, немски, френски език.

Наградата "Европейски гражданин на годината" се връчва от Европейския парламент от 2008 г.
Целта й е да възнаграждава постижения в областта на насърчаването на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция между гражданите на държавите-членки, в областта на трансграничното или транснационалното сътрудничество в рамките на ЕС, в това число укрепването на европейския дух чрез културата. Тази година акцентът се поставя върху текущата Европейска година на развитието.