На 24 ноември в 18:30 ч. в галерия „Средец", Министерство на културата, бе открита самостоятелната изложба живопис на Димитър Хинков. След близо две годишна подготовка авторът представи неизлагани досега свои творби пред многобройните гости и приятели. Художникът получи висока оценка от проф. Ружа Маринска, а зам. - министърът Тодор Чобанов поднесе поздравления от името на Министерството на културата на Република България, което е организатор и домакин на изложбата.

Голи тела, абстракции и натюрморти са обединени под общото заглавие „Експерименти". За създаването им Димитър Хинков е използвал различни техники и нетрадиционни материали, характерни за неговото творчество. Той експериментира както с платна, така и с многопластово велпапе, с различни смоли и бои. Критиците са категорични за художника:

„Тотално отдаден на любимата си работа, настървено гонещ съдбата си, Димитър Хинков се разкрива като художник с буен темперамент, силен интелект и отвореност към съвременния глобален свят." Тези думи на проф. Ружа Маринска описват характера и отношението на твореца към заобикалящата го среда, което всъщност предопределя и неговото виждане за изкуството.

Димитър Хинков е роден през 1972 година в София. Завършил е живопис в Национална художествена академия. Специализант е на "Cite Internetional Des Art" в Париж през 1998 и 1999 г. От 1996 е реализирал над 40 самостоятелни изложби, сред които в София, Париж, Вашингтон, Ню Йорк, Мадрид, Флоренция и др. Взел е участие в над 50 общи експозиции на 5-те континента.

Негови творби са притежание на Музея на Леонардо Да Винчи във Флоренция, "Данер Фондейшън" (Ню Йорк), Фондация "Св.Св. Кирил и Методий", Фондация "Млади Български таланти", Музеят на Национална художествена академия - София, Президентство на Република България и др. Художникът има участие в над 10 значими благотворителни акции.