С дефилета на групи от чужбина започна вторият ден на международния маскараден фестивал "Сурва". Кукери от Сърбия, Румъния, Гърция и Република Северна Македония преминаха през площада в Перник.

Групите, макар и малобройни, взеха активно участие в маскарадните игри. Всяка една от тях представи различен ритуал и обичай. Сурвакарите бяха облечени както в народни носии, така и с кукерски маски, с които да гонят злите духове.

Маскарадната обредност идва от древни времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция.

Снимка 604217

Източник: News.bg

Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година - през Мръсните дни /от Коледа до Йордановден/, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя /последната седмица преди и първата от Великденските пости/.

Снимка 604223

Източник: News.bg

Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като сурвакари, а участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България - като кукери.

Снимка 604219

Източник: News.bg

Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на "нечистите сили". Българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони. Звукът на звънците, окачени около кръста на маскираните, подсилва предпазното им действие. Групата на маскираните включва разнообразни персонажи. По традиция всички обредни роли се изпълняват от мъже, облечени в различни маскарадни костюми.

Снимка 604210

Източник: News.bg