Новият роман на Джоан Роулинг за приключенията на младия магьосник “Хари Потър и орденът на Феникса” бе изместен от първото място в класациите за популярна литература от не по-малко увлекателния разказ за знаменитата диета на доктор Аткинс. Нейни привърженици са холивудски звезди, спортисти и музиканти като Брад Пит, неговата съпруга Дженифър Анистън и бившата спайс Джери Халиуел.

“Орденът на Феникса” държа първото място в рейтингите цели 7 седмици благодарение на рекордните си продажби – 2.7 млн. екземпляра. Сега обаче нейното място зае “Революционната диета на доктор Робърт Аткинс”, пише електронното издание NEWSru.

Наскоро бе доказано, че спорната диета на Аткинс, която стриктно ограничава консумацията на въглехидрати в полза на неограниченото количество на белтъчини и мазнини, е два пъти по-ефективна от традиционните диети за отслабване.

Последователите на диетата на Аткинс избягват продукти богати на въглехидрати – картофи, макарони, плодове с високо съдържание на скорбяла, но могат да хапват в неограничени количества белтъчини и мазнини.

Две статии, наскоро публикувани в New England Journal of Medicine, дават основания да се смята, че диетата може да бъде полезна. Тези нови изследвания повишиха продажбите на книгата със 75%, коментира вестник The Times.