Тази изложба е особена, не само защото е кратка като време, а защото е част от един общ процес, обединяващ картината и словото. Не става дума за илюстративното умение, приложено към текста, а за естествено преливане на две изкуства, за смесване на изворите, които после потичат в една посока.

Тази изложба е особена и защото търси нови форми за оцеляване на родното ни изкуство. Това за жалост поставя и екзистенциални въпроси, пряко обвързани с битието на самия артист. Всички институции (най-вече културните) са затръшнали вратите си, които се отварят само отвътре, за да влязат единствено многобройните чиновници.

Тази изложба е особена, защото има за цел да не "изпусне" от ритъм усилията на автора, който си позволява да пресича условните граници между различните изкуства.
И накрая - тази изложба е особена, защото предлага картини, които трябва да родят книги.

Искам специално да благодаря на г-жа Румяна Йонева и на г-жа Росица Чушева за благородния им жест да ми предоставят пространството на галерия "Ракурси". Изложбата се случва в момент на динамичен сезон с предварително организирана програма на тяхната дейност. Приемам го като отношение не толкова към моето изкуство, а като дълбока загриженост към сегашната ситуация, свързана с нашата култура.

Христо Кърджилов