Издателство Ciela представя своята книга "Икономика на Третия райх" от Адам Туз.

Книгата е исторически разказ за Германия под управлението на Хитлер, разгърнат най-вече от икономическа гледна точка.

С проучването на икономическите условия и политиката на времето и на техните последствия Туз предлага увлекателна картина на действията и мотивите на Хитлер, давайки ценен принос за по-доброто разбиране на това, което е довело до Втората световна война и Холокоста, и за това как Германия е водила войната.

Материалът, който той представя е с много голям обем, книгата е дълга, но също така е и много добро четиво. Постоянното бомбардиране с данни, от такива за индустриалното производство, до такива за надници и цифри за безработицата, могат на моменти да натежат и да я направят малко по-трудна за четене, но Туз преплита всичко това в една наистина хубава проза по най-добрия възможен начин...

И това, което прави книгата толкова завладяваща, е, че макар в основата си историята да е позната - траекторията и детайлите на издигането на Хитлер и падението на Германия със сигурност са добре известни на почти всички читатели - той представя нещата от съвсем различен ъгъл. Икономиката винаги е била част от историята, но Туз поставя почти целия фокус върху този аспект, показвайки неговата истинска значимост.

Той се фокусира конкретно на влиянието на Хитлер върху германската икономика, започвайки в началото на 30-те години. Това са тревожни времена както за националната, така и за глобалната икономика, и Германия носи тежкия товар на репарациите (до 1932 г.) и на международния дълг. Възстановяването след годините на Ваймар е бавно, с огромна безработица. Хитлер има своите специфични идеи за това как да оправи нещата, но разказът на Туз за различните подходи (и вътрешните боричкания между хората във властта), още преди той да е станал доминантния фактор при взимането на решенията, е извънредно интересен.

Откъс:

1936: ЧЕТИРИ ГОДИНИ ДО ВОЙНАТА

В ретроспекция изглежда очевидно, че светът започва да се плъзга към войната не през 1939 г., а четири години по-рано. През октомври 1935 г. Мусолини предприема своето непредиз-викано нападение срещу Абисиния. До май 1936 г. император Хайле Селасие вече е в изгнание и италианците са установили режим на геноцид, който впоследствие отнема живота на хиляди етиопци.

Два месеца по-късно, през юли 1936 г., десни офицери вдигат бунт срещу новоизбраното правителство на Народния фронт в Испания. След седмици страната е потопена в кървава гражданска война. На другата страна на света трудният баланс е дестабилизиран на 6 март 1936 г. от свалянето на либералния японски премиер Кейсуке Окада и замяната му с привърженик на войната, външния министър Коки Хирота.

До лятото на 1937 г. Япония започва открити военни действия в Китай. Нацистка Германия не оставя съмнение на коя страна е в тази растяща поляризация на световната политика. Хитлер застава зад Мусолини в Африка и използва последвалото англо-френско объркване, за да изпрати германски войски в Рейнската област, което е крещящо нарушение на Версайския договор.

През лятото на 1936 г. транспортни самолети Ю 52 прехвърлят Франко и бунтовническите му войски от Мароко в Испания. Няколко месеца по-късно легионът „Кондор" на Луфтвафе връхлита Мадрид. Скоро след това, през ноември 1936 г., Германия се съюзява с Япония, главния агресор в Азия, в Антикоминтерновския пакт.