Българският автор Ина Вълчанова получи годишната награда на Европейския съюз за литература, заедно с още 11 творци, на церемония снощи в Брюксел.

Вълчанова беше отличена за произведението си "Остров Крах" в категорията изгряващ автор. Тя е първата българка, на която се присъжда отличието и третият български автор изобщо, носител на наградата.

Ина Вълчанова - лауреат на наградата на ЕС за литература за 2017-а

Ина Вълчанова - лауреат на наградата на ЕС за литература за 2017-а

С романа си "Остров Крах"

Получената от нея награда, освен материален израз, ѝ дава право на безплатен превод на произведението ѝ на някой от европейските езици. Тя съобщи, че вече има интерес към нея от издателства от Балканите.

Вълчанова получи наградата си от заместник-председателя на Европейския парламент Димитриос Пападимулис. На церемонията присъства и еврокомисарят по образованието и културата Тибор Наврачич.

Вълчанова изрази надежда, че внезапната популярност няма да ѝ попречи на вдъхновението да пише.

"След първата голяма радост от наградата си казах, че сега първо хората по друг начин ще четат книгите ми, сега ще бъдат много по-строги съдници. Но второто нещо - че самата аз, като седна да пиша следващата книга, да не започна да си мисля кой и какво ще си каже", коментира писателката пред кореспондента на БНР в Брюксел.

„Остров Крах”  на Ина Вълчанова печели конкурс „Развитие”

„Остров Крах” на Ина Вълчанова печели конкурс „Развитие”

Романът печели Деветото издание