Романът на Ина Вълчанова „Остров Крах” печели Деветото издание на Литературен конкурс „Развитие” за непубликуван български роман.

С уговорката, че решението е било трудно поради равностойността на 7-те номинирани романа, председателят на журито професор Ивайло Знеполски обяви на церемония в Централен военен клуб победителят в конкурса.

Припомняме, членовете на журито - проф. Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, селектираха 7-те номинации от общо 118 постъпили ръкописа.

Основното заключение на тримата е, че това издание на конкурса показва, че у нас "има воля за роман". Изтъкнато бе и много доброто ниво на писане, а Георги Господинов сподели своята констатация, че вижда "обещание" в 9-тия конкурс "Развитие", тъй като 85 процента от ръкописите са на непознати на аудиторията автори.

Освен кристалната статуетка на конкурса, Ина Вълчанова получава 7 хиляди лева и издаване на романа.

По препоръка на журито организаторите ще издадат и втори от номинираните романи - "Светата Кръв" на Антон Баев.

Самата Вълчанова, която нашумя с романа си "Потъването на Созопол", който наскоро бе и филмиран, изрази надеждата си повече бизнесмени у нас да се заразят от създателя на конкурс "Развитие" Александър Александров и също да започнат да подкрепят българската култура.

В обръщението си към гостите Александров промотира и идеята си за създаване на Обществен съвет от писатели, литературоведи, интелектуалци, който да се заеме с организацията на бъдещите издания на конкурса и най-вече с предстоящото 10-то и отбелязване 20-тата годишнина на конкурс "Развитие".

Сред гостите на церемонията бяха редица участници в журита от предишни издания на конкурса, както и негови лауреати.