Компанията General Media, издател на еротичното списание Penthouse, подаде иск за защита от кредитори. Според законите, регулиращи процедурите по банкрутите в САЩ, компанията може да получи защита от исканията на кредиторите, да проведе преструктуризация и в случай на успех да възстанови дейността си.

General Media, дъщерна фирма на Penthouse International, съобщи, цитирана от NEWSru, че августовският брой на известното списание може да бъде последен. Той ще излезе, но не е ясно дали компанията ще може да се справи с дълговете си от 5 млн. долара. Преструктурирането ще бъде осъществено от управителя на компанията Скот Авила.

Немалка роля във финансовия крах на Penthouse играе Интернет, смятат издателите. След като съдържанието на списанието стана достъпно чрез Интернет, тиражът му спадна от 5 млн. на 650 хиляди на месец, а бизнесът започна да търпи загуби от по 10 млн. долара месечно.

Своя принос по пътя към фалита дадоха и неудачните проекти на основателя на Penthouse Боб Гучиони, сред които са провалилите се списания Omni и Longevity, проектът за преносим ядрен реактор, както и неоткритото казино в Лас Вегас, струвало 200 млн. долара.

Тук трябва да се спомене и ниското качество на съдържанието на списанието, което, по мнението на някои, стана твърде “хард” за масовия американски читател.