Ще направи ли художникът Иван Мудов решителната си крачка към създаването на Музей за съвременно изкуство в България.

Това ще стане ясно след три месеца - срокът, в който трябва да се произнесе културното министерство.

За предстоящата в петък Нощ на музеите в Пловдив обаче Мудов е „подредил" в Регионален Исторически музей изложба с документи и видео, която ще представи пътя на създаването на първия частен музей за съвременно изкуство у нас.

В изложбата ще бъдат експонирани всички документи за узаконяването на музея, събрани до момента.

Видеото ще представи обстоятелствен разказ на адвокат Радослав Парушев за работата му по проекта. Ще бъдат включени и различни обекти, свързани с МУСИЗ (Музей за съвременно изкуство) във времето.

През юни Иван Мудов получава покана от Веселина Сариева от Фондация „Отворени Изкуства" да участва в Нощта на музеите и галериите с проект, свързан с МУСИЗ.

Художникът предлага да направи реален музей за съвременно изкуство. Проектът е одобрен и финансиран по програма на Фондацията, предвиждаща средства за реализирането на един български и един чуждестранен проект по време на Нощта.

С получената финансова субсидия Мудов задвижва юридически процес по узаконяването на първия по рода си музей в България. За целта наема адвокат (Парушев), който спазва всички норми, изисквани от българското законодателство.

Припомняме, „МУСИЗ - Музей за съвременно изкуство" е проект на Иван Мудов, който художникът развива през последните пет години.

Всичко започва през април 2005, когато той обявява чрез солидна PR-акция откриването на дългоочаквания Музей в сградата на гара Подуяне в София.

Разпространени са множество плакати и покани до медиите. В обявения час на мястото се събират огромна публика и официални лица, но се оказва, че откриването е само фиктивно, а целта - да се привлече вниманието на политическата власт и институциите към нуждата от създаването на такъв музей.
Оттогава художникът се връща многократно към тази тема в различни свои изложби по света.