Академичният съвет на Софийския университет присъди голямата награда за литература на Алма Матер за 2012 година на поета Иван Цанев.

Заедно с отличието ректорът на университета проф. Иван Илчев подари на лауреата и икона на Свети Климент Охридски с пожелание за още повече успехи.

Деканът на факултета по Славянска филология също приветства поета за отличието и допълни, че Цанев е превеждан на над 15 езика. Според него творчеството на поета носи дъх на живот като в него се откриват радости и трагедии, както и сентенции за битието.

Самият Цанев заяви, че е получил медал за литературните си постижения още като първокурсник в Софийския университет и почти половин век по-късно тази награда затваря един цикъл на връзката му с Алма Матер.

Той призна, че десетилетия наред „Фрагменти" на Атанас Далчев е била стихосбирката, към която се е връщал многократно в търсене на истини за живота

Голямата награда на СУ за художествена литература бе връчена за 12-ти пореден път, като преди това нейни носители са били големи български автори като Йордан Радичков и Валери Петров.

Церемонията завърши с химна на Алма Матер и „Многая лета".