Режисьорът Камен Калев спечели наградата "Стоян Камбарев", връчена за първи път тази година.

Той получава наградата за филма " Източни пиеси", един от най-успешните български филми за последните години, създаден без помощта на нито една държавна институция и субсидия.

Първият носител на наградата получи статуетка, грамота и парична премия от 3000 лв.

Церемонията по обявяването на победителя се проведе в Sofia Live Club, водещи бяха журналистите от Дарик Диана Найденова и Драгомир Симеонов.

Участва и актрисата и певица Деси Тенекеджиева, която е съпруга на покойния режисьор Стоян Камбарев.

За отличието бяха номинирани актьорът Камен Донев, писателят Тома Марков, режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев и скулпторът Бора Петкова.

В края на 2008 г. се навършиха 10 години от ранната загуба на режисьора Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат тази Фондация. Председател на Фондация „Стоян Камбарев" е актрисата Деси Тенекеджиева.

Една от основните цели на Фондацията е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев" за оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и за безспорно високо и забележително постижение, като наградата се състои от: Специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов; Парична премия от 3000 лв.;. Почетна грамота.

Учредяването на тази награда е продиктувано от желанието на учредителите да стимулират, както морално, така и финансово младите хора, които са се отдали на изкуството и развиват свой индивидуален почерк и талант. Във време, в което държавните институции са повече от всякога блокирани от финансовата криза е изключително трудно за творците, а особено много за младите от тях, да се занимават със своето призвание.

Наградата е само една, и ще бъде определяна чрез явно гласуване, от членовете на Управителния съвет. Всяка година членовете на Фондацията ще излъчват 5 номинирани творци (тези, които са събрали най-много точки от всички предложения).
Награденият творец може да бъде представител на всяка една област от изкуството без ограничение - театър, кино, музика, литература, живопис, визуално изкуство и др.