Нобеловата награда за литература за 2013 г. е връчена на 82-годишната канадска авторка Алис Мънро, известна с късите си разкази.

Тя получава наградата за „майсторството си в съвременните кратки разкази", обяви кратките си мотиви нобеловият комитет.

Нейни по-известни книги са „Скъпи живот" и „Танцът на веселите сенки".

Предишните няколко носители на наградата включват :

2012 г.- Мо Ян; 2011 г. -Томас Транстромер; 2010 г.- Марио Варгас Льоса

Наградният фонд за победителя е 8 млн. крони (770 000 паунда).

Кандската нобелистка е "в свои води" когато пише за селските райони на Онатарио, където е отраснала. Баща й е развъждал лисици, докато майка й е била учителка в малкото местно училище.

Тя решава да стане писател още на 11 години.

„Мисля, че съм успешна в това което правя, тъй като нямам никакви други таланти", казва тя в интервю качено в You Tube.

„Не бих казала, че съм интелектуалка", казва скромно тя.

"Бях прилична домакиня, но никога не съм била прекалено добра в това. Писането винаги ми се струвало магическо".

След като издава първата си книга- „Измерение на сянка" през 1950 г, докато учи в университета в западен Онтарио, тя се запознава със съпруга си и през 1951 г. се венчае за него. Заедно имат три деца.

През 60-те години, като млада майка, грижеща се за три малки деца, Мънро пише в снопчетата време между домакинската работа и детския рев. Когато се отбивали съседи, не й било удобно да им казва, че се опитва да работи. Опитала се да наеме офис, но словоохотливият хазяин я прекъсвал и едва намирала време да довърши писането. В крайна сметка й отнело почти две десетилетия, за да събере материала за първия си сборник Dance Of The Happy Shades"

През 1963 г. със съпруга си купуват къща във Виктория и отварят книжарница-„ Книгите на Мънро". Книжарницата е описвана от много автори като „най-великолепната книжарница в Канада".

Мънро е печелила три пъти най-високото отличие за литературни заложби в Канада. Нейните кратки разкази често присъстват в престижни списания като „Ню Йоркър" и „Атлантик Мънфли".

Според критиката"тя пише за жени от женската гледна точка, но не демонизира мъжете".

Първият брак на Мънро завършва с развод през 1972 г., четири години по-късно тя се омъжва за географа Джералд Фремлин и публикува свои творби на всеки четири години.