Правоъгълник и кръг Една от емблематичните творби на Казимир Малевич “Супрематистка картина: правоъгълник и кръг” ще бъде кулминацията на откриващата се днес в Ню Йорк изложба с произведения на импресионизма и модернизма от началото на 20 в.

Експозицията е подредена в една от галериите на аукциона Sotheby's, а картината на Малевич ще бъде изложена за продажба на 6 май, като експертите я оценяват между 5 и 7 млн. долара.

“Правоъгълник и кръг” е създадена през 1915 г., по времето, когато художникът пише знаменития си манифест на супрематизма, който става съвършено ново направление на абстрактното изкуство и чиито създател е Малевич.

Самият той е считал тази картина за “триумф на художествената изразност”. За първи път творбата е показана в Москва през 1919-20 година, на изложбата “Казимир Малевич: път от импресионизъм към супрематизъм”.

Малевич Към края на 20-те години, заедно с други работи и тази картина е изнесена от художника в Германия за изложба. След смъртта на Малевич през 1935 г., картината се появява в САЩ и чак през 1999 г, музеят към Харвардския университет я предава на законните наследници на художника.

А сега роднините на Малевич са решили да я продадат, предоставяйки я на Sotheby's.