При проучванията в историко-археологическия резерват „Сборяново" край Исперих тази година археолозите са разкрили келтско светилище. Това обяви ръководителката на археологическия екип проф. Диана Гергова, цитирана от кореспондентката на БТА.

Светилището има правоъгълен план и е оградено с ровове. В тях археолозите са намерили находки на воинско въоръжение. Сред тях имало и ритуално огънат меч ромфея и келтска воинска тока. Към първата половина и около средата на III век пр. Хр. датират находките.

Железният меч бил с непознат досега вариант. Формата на военната тока пък е скромна. Въпреки това тя е ценна, защото правела връзка с присъствието на келтите по гетските земи, обясни археоложката.

Скелет е открит на дъното на един от рововете. Проф. Диана Гергова посочи, че човекът е погребан в свито положение. Тя изказа предположение, че вероятно става дума за жена. Дали това е така щели да докажат антрополозите, които ще направят допълнителни изследвания. По мнението на проф. Гергова откритите това лято находки са знакови. Те не са свързани с магически предмети и бижута, а с въоръжения. Обилието било заменено от знакови паметници и нови структури.

Непознати досега в българските земи данни за присъствието на келтите и за взаимоотношението им с гетите се доказвали с намерените находки на воинско въоръжение, коментира проф. Диана Гергова. Всички те се намирали около могилата на кетския владетел Котела. Според археоложката това е времето, когато келтите се появили в гетските земи и са влезли в мирни взаимоотношения.

Гергова отбеляза, че нямат данни за битки, а за проникване на келти и келтски жени. Тя предполага, че е имало смесени бракове с гетите. На тези мисли навеждали откритите дребни келтски накити. Откритата преди две години в съседната могила келтска колесница с два впрегнати коня пък говорела, че е имало и политически взаимоотношения.

В края на юни са започнали археологическите проучвания в историко-археологическия резерват "Сборяново" през това лято. В тях се включил и международен екип от Университета в Женева. Към екипа по-късно са се присъединили и доброволци от шест европейски страни, по проект на програмата „Еразъм" и фондацията „Надежда". Проучванията ще приключат в края на тази седмица. Те са били проведени в три разрушени могили, намиращи се в близост до Голямата Свещарска могила.